Tort Pavlova

Tort Pavlova

Tort – jaki powinien być, jak wyglądąc, jak smakować… Ze wszystkich tortów, które zrobiłam ten jest wyjątkowy. Wcale się nie dziwię, że tak zasmakował primabalerinie. Jego delikatny, kruchy aksamitny smak bezy połączony ze śmietaną i owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przepis jest czasochłonny ale wart uwagi.

Na przygotowanie dwóch blatów bezowych potrzeba:

6 białek
300g curku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

500ml śmietanki 36%
maliny

Owoce:
truskawki, maliny, jagody, porzeczki

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na dużej blasze wyłożyć papier do pieczenia, narysować na nim dwa okręgi jeden ok 18 cm drugi 12 cm. Zimne białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.Ubitą na sztywno pianę przełożyć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika. Po upływie 5 minut zmniejszyć temperaturę do 145stopni i piec przez 85 minut od czasu do czasu kontrolując kolor (beza nie może się spiec).
Wyłączyć piekarnik i suszyć bezę przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietankę ubić, podzielić na dwie częśći. Do jednej z nich dodać 100g zgniecionych widelcem malin i wymieszać.
Większy blat bezy ułożyć na talerzu, posmarowąć kremem malinowym, posypać jagodami i przykryć drugą bezą.
Na wierzch dać pozostałą część śmietanki i udekorować owocami.

DSCF3901DSCF3906DSCF3932

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s