Tarta czekoladowo – porzeczkowa

Tarta czekoladowo - porzeczkowa

Weszłam do ogrodu, owoców zatrzęsienie🙂 szczególnie na krzaczkach porzeczek. Przymykam powieki i widzę oczyma wyobraźni… ciasto…kruche…tartę z kremem cekoladowym i porzeczkami w roli głównej.
Być może mało to orginalne lecz czasem się tak zdarza, że jedn przepis na ciasto można modyfikować do woli…tak też zrobłam tym razem.

Spód – ciasto:

1 jajko
250g mąki wiejskiej
100g grubego cukru kryształ
100g miękkiego masła

Składniki umieścić w misce, połączyć, wyrobić ręką. Przygotować formę do tarty lub tortownicę o średnicy ok 27cm (w przypadku innej niż silikonowa, wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez ok 13-15 minut bez termoobiegu. Ciasto ma przybrać złotawy kolor. Wystudzić.

Krem:

250g serka mascarpone

300ml śmietanki 30%

3 czubate łyżki nutelli

cukier puder – ok 2 łyżek (według indywidualnego uznania)

Śmietankę ubić na sztywno, ubijając nadal dodać cukier puder, schłodzony serek oraz nutellę. Kolor powinien być jednolity.

Owoce:

czerwone i czarne porzeczki ok 500g

Na ciasto nałożyć krem i posypać porzeczkami. Można schłodzić w lodówce przed podaniem.🙂

DSCF4143DSCF4124DSCF4134 DSCF4130

2 Comments Add yours

  1. Niulka pisze:

    Nigdy bym nie przypuszczała, że połączenie kremu czekoladowego z porzeczkami będzie tak niesamowicie pyszne! Coś wspaniałego! I to ciasto… mmmm…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s