Malinowiec

Malinowiec

Maliny ich aromat, kolor, struktura – powala na kolana. Z całą pewnością będzie ich tu więcej. Wymyśliłam coś nowego. Lecę do ogrodu… są – piękne i dorodne. Nazbierałam kilogram więc pędem do kuchni… Zaczynamy :D!

Malinowiec na kruchym cieście pod bezową chmurką

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
3 zółtka
pół kostki zimnego masła
pół szklanki cukru do wypieków
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski włożyć podane składniki, za pomocą noża lub łyżki „pociąć” je tak aby ciasto „prawie ” się wyrobiło, dokończyć wyrabiane rękoma. Ciasto powinno być jednolite. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka i wstawić do zamrażalki na minimum pół godziny.

Składniki na bezę:

3 białka
150g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

700g do 1kg malin
bułka tarta
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Przygotować prostokątną blachę, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Białka ubić na sztywno. Nadal miksująć, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Powstały krem powinien być naprawdę sztywny.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Rozwałkować cienko lub wykleić nim blachę z uwzględnieniem rantu o wysokośći 2 cm. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok 20 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć z piekarnika, spód posypać równomiernie bułką tartą (ten zabieg uratuje ciasto przed zamoknięciem), wyłożyć maliny, rozprowadzić na nich masę bezową. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu kolor bezy – powinna być jedynie lekko zarumieniona.
Smakuje wybornie na ciepło. W upały proponuję przechowywać ciasto w lodówce a przed podaniem pogrzać nieco w piekarniku tak aby beza znów stała się chrupka.🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s