Biały tort z borówką

Biały tort z borówką

Urodziny w dzień dziecka🙂. Moja siostra to ma szczęście. Z tej okazji wraz z wielką pomocą córeczki przygotowałam torcik – całkiem zwyczajny i kolejny biały tort, bez alkoholu, z serkiem philadelphia, brzoskwiniami i syropem z puszki (czasem należy sobie ułatwić życie) oraz śmietanką.

Biszkopt do tortu upiekłam dokładnie tak samo jak w przepisie najprostszy tort świata. Ostudziłam, przekroiłam na 3 mniej więcej równe blaty.

Krem do tortu nie jest skomplikowany:

1 opakowanie serka Philadelphia
500ml śmietanki 30%
cukier puder ok 4 łyżek

Ubić na sztywno schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem, dodać serek philadelphia, wymieszać za pomocą robota. Gotowy krem wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie, otworzyć puszkę brzoskwiń, 4 połówki owocu pokroić w cienkie plasterki; położyć jeden blat na paterze, przy pomocy pędzelka nasączyć go syropem z brzoskwiń w puszce, rozsmarować część kremu, ułożyć plaserki brzoskwiń, polać je troszkę syropem, ułożyć kolejny blat tortu, nasączyć go nieco syropem, posmarować kremem, rozłożyć owoce, polać syropem i przykryć ostatnim biszkoptowym blatem. Resztą śmietanowego kremu posmarować wierzch i boki. Na wierzch położyć kontrastujące borówki. Et voilà🙂 !DSCF3342DSCF3346

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s