Czekoladowa pavlova czyli czarna krucha beza

Czekoladowa pavlova czyli czarna krucha beza

Jak co roku sierpień rozpoczął się imprezowo. Urodziny i rocznice naznaczyła czekolada. Krojona, tarta, rozpuszczana, gorzka czy mleczna była wszędzie… po całym domu unosił się jej zapach. Niczym zmysłowe perfumy. Poczułam się jak bohaterka filmu „Czekolada”. Przedstawię Wam dwie czekoladowe propozycje, obie zainspirowane mistrzami kuchni z wysp brytyjskich. Pierwszą z nich będzie czkoladowa pavlova.

Składniki:

6 białek jaj
3 kopiaste łyżki ciemnego kakao
300g cukru kryształ
50g gorzkiej czekolady 60%
owoce: truskawki i borówki
śmietanka 30%
cukier puder

Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok 23 cm. Biaka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, wymieszać, dodać po łyżce kakao, ubijać ciągle, dodać pokrojoną na drobno czekoladę ( można nawet zetrzeć na tarce). Ubijać jeszcze przez chwilę. Przełożyć masę bezową na blachę. Wstawić do pieca i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec przez 1 godzinę i 20 minut. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i suszyć bezę. Po ostudzeniu będzie chrupka i sucha na zewnątrz a w środku miękka i puszysta. Ubić śmietanę (można ją dosłodzić według uznania cukrem puderem lecz nie jest to konieczne), przygotować owoce. Przed samym podaniem, wyłożyć na pavlovę śmietankę i udekorować owocami.
Przepyszny deser. Moja nie mogła się doczekać sesji fotograficznej😉.

DSCF4453

2 Comments Add yours

  1. Agnieszka Choszczyk pisze:

    jest przepyszna, miałam zaszczyt jej spróbowac, serdecznie polecam, moze i ja sie kiedys odwarze ja upiec

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s