Drożdżówki z mirabelkami

Drożdżówki z mirabelkami

O mirabelkach jeszcze nie było. Prawie trzy dekady temu😛, mieszkając nad Motławą, miałam kota, właściwie kotkę. Piękna, puszysta, cała czarna z białą łatką pod brodą, niczym białym śliniaczkiem. Była moim futrzastym przyjacielem. Wiele o niej mogłabym napisać, jednak jedno wspomnienie dotyczy mirabelek. Otóż w Gdańsku rosło wiele śliw; kilka przd kamenicą, w której wówczas mieszkałam. Wiadoma sprawa – dzieciakom te drzewa dostarczały uciech, można było po nich chodzić, robić z ich gałęzi szałasy, z liści „pieniądze” podczas zabawy w piaskownicy, a z owoców – żeński skład: zupy, ciasta i kawy😉; choć mali mężczyźni, udając żołnierzy, również wykazywali się inwencją twórczą – mirabelek używali jako pocisków do proc. Tak czy inaczej w tamtych czasach miałam Pucę. Umiała wszędzie się wspiąć ale ze schodzeniem z wysokości to już gorzej. Pewnego razu wdrapała się na czubek wiekowej śliwy, która wyjądkowo obficie obrodziła w cudownie żółte i aromatyczne owoce. Ilekroć próbowała z drzewa zejść, tyle razy owoce obsypywały się, potęgując strach kotki. Biedna, utknęła na czubku więc na ratunek przyszli „starsi chłopacy”. Zdejmując kicię z najwyższych pięter gałęzi, obtrącili niemal wszystkie śliweczki.
Co prawda do dzisiejszego przepisu użyłam mirabelek z ogrodu Rodziców i nawet nie tych żółtych, lecz różowych ale ich smak przypomniał mi błogie dzieciństwo. Zaczynamy – drożdżówki (jak kto woli: płaskie bułeczki) z mirabelkami.

Składniki:

1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
40g drożdży
1/2kg mąki wiejskiej
2 jajka
1 białko
szczypta soli
pół szklanki cukru
paczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła

Składniki na kruszonkę:

6 łyżeczek cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka zimnego masła

Mirabelki bez pestki- niestety nie zważyłam, dałam ok 5 sztuk mirabelek na jedną drożdżówkę – myślę, że będzie potrzebne ok 80dag śliweczek.

Mleko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Gdy podwoi swoją objętość, dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli oraz roztopione, letnie masło. Wymieszać całość i wyrobić dłonią lub robotem kuchennym, do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-2 godzin. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, przygotować blachy: wyłożyć papierem do pieczenia lub obsypać mąką. Umyte mirabelki pozbawić pestek. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego oderwać kawałek, położyć na blasze, uformować placuszek, ułożyć na jego środku po pięć mirabelek. Czynność powtórzyć do wyczerpania ciasta. Roztrzepać białko jajka, po czym posmarować nim brzegi już uformowanej drożdżóweczki. Obsypać kruszonką (mąkę, cukier i masło połączyć palcami i rozkruszyć). Wstawić do nagrzanego pieca, piec przez 3 minuty przy otwartych drzwiczkach (dzięki temu ciato wyrośnie), po czym zamknąć je i piec przez 23 minuty aż osiągną złocisty kolor na brzegach. Smacznego🙂

DSCF4939

DSCF4951

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s