Pleśniak czyli doskonałe ciasto o mało apetycznej nazwie

Pleśniak czyli doskonałe ciasto o mało apetycznej nazwie

Trochę zaniedbałam blog…ups…przepraszam😉. Wiecie, schyłek lata, ostatnie plażowe chwile, wakacyjni goście to moje usprawiedliwienie. Sporo ostatnio upiekłam, więc niejako z lekkim opóźnieniem będę umieszczać przepisy.
Na początek pleśniak. Ciasto, o którym myślałam od zeszłego lata. Robiąc je w Wielkanoc, wymysliłam by następnym razem, upiec je ze świeżych czarnych porzeczek. Nic z tego… czarnych porzeczek w ogrodzie było jak na lekarstwo. Za to krzaki z innymi kolorami aż uginały się pod ciężarem smakowitych owoców. Zatem pleśniak z czerwoną porzeczką.

Składniki:

2 jajka
130g masła
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70-100dag świeżych czerwonych porzeczek

Oddzielić białka od żółtek. Białka wraz z łyżeczką cukru ubić na sztywną pianę . Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i masło wymieszać i wyrobić na jednolitą masę, utworzyć walec i podzielić ją na trzy równe części. Pierwszą, wylepić dno tortownicy lub małej blachy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok 10 – 15 minut, do podpieczenia. Drugą część ciasta zagnieść wraz z kakao i rozkruszyć. Trzecią część zawinąć w folię spożywczą i włożyć na czas przygotowń ciasta do zamrażalnika. Wyjąć podpieczone ciasto z pieca, oprószyć bułką tartą, wysypać umyte i osuszone czerwone porzeczki. Na nie rozkruszyć kakaową część ciasta, następnie delikatnie nałożyć pianę z białek. Wyjąć oststnią część ciasta z zamrażalki i rozkruszyć lub zetrzeć na tarce. Posypać równomiernie wierzch. Wstawić do piekarnika na środowy poziom i piec ok 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Rozkroić dopiero po ostudzeniu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego🙂

DSCF4904

DSCF4893

2 Comments Add yours

  1. Misiula pisze:

    O jakich wymiarach blacha powinna być aby wyszlo prawidlowo?

    1. dorapiecze pisze:

      Piekłam w formie o wymiarach 24x24cm. Może to być również tortownica o średnicy ok 26cm.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s