Jabłecznik sypany

Jabłecznik sypany

Uwielbiam jabłka. Ciasta z jabłkami smakują mi chyba najbardziej. Niby jabłko – owoc – a taka bogata feria smaków, kolorów i aromatów. To samo z jabłecznikami, tyle przeróżnych przepisów, tajemnych receptur, przypraw by uzyskać ten najlepszy smak.
Ten przepis otwiera na blogu serię jabkłowych ciast. Jest wyjątkowy, bez jajek, z kaszą manną, , prosty i niepowtarzalny. Jego smak nas zachwycił; chrupki na wierzchu – aksamitnie miękki wewnątrz. Mój pierwszy jabłecznik…sypany:

Składniki:

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka maki
1 szklanka cukru
120g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1kg startych na jarzynowej tarce jabłek
3 łyżki cukru (w przypadku słodkich jabłek można pominąć)
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotować tortownicę o średnicy 27cm, wysmarować ja tłuszczem i wysypać bułką tartą. Mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na tarce, wymieszać z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu. Na dno tortownicy wysypać 1/3 sypkiej mieszaniny, na nią położyć połowę utartych jabłek, posypać warstwę jabłek mieszaniną sypką i znów ułożyć jabłka, na wierzch posypać ostatnią częścią ” sypanki „. Masło pokroić w cienkie kawałki lub płatki, następnie równomiernie poukładć je na wierzchu ciasta. Włożyć do pieca na 45 minut. Upieczony jabłecznik będzie miał jaśniejsze i ciemniejsze złotawe plamy. Wyjąć z piekarnika, ostudzony posypać cukrem pudrem.

DSCF5153

DSCF5174

DSCF5180

DSCF5148

DSCF5195

3 Comments Add yours

    1. A.Choszczyk pisze:

      wydaje się mega proste, nawet dla laika kuchennego jakim jestem ja, chyba upiekę w przyszlym tygodniu

      1. dorapiecze pisze:

        Nie tylko się wydaje łatwe ale i jest takie🙂.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s