Kruchy placek z kremem śliwkowym

DSCF5329

Składniki na ciasto:

300 g mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 jajko
200 g -1 kostka masła

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wymieszać, dodać jajko i pokrojone w kawałki masło. Wymieszać wyrobić ciasto na jednolitą masę. Formę o średnicy ok 30 – 32 cm, wylepić ciastem wraz z rantem o wysokości około 3 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut w celu podpieczenia.

W tym czasie przygotuj krem:

600 g śliwek
200 ml wody
100 g cukru
1 torebka budyniu waniliowego

Śliwki umyj, usuń pestki. Włóż do rondelka, zasyp cukrem i zalej wodą. Gdy woda zacznie bulgotać, wsyp stopniowo budyń cały czas mieszając. Gotuj dwie minuty.

Przygotuj kruszonkę:

20 g cukru
20 g masła
20 g mąki
1 cukier waniliowy

Włóż wszystkie składniki do miseczki, wymieszaj i rozkrusz. Jeśli kruszonka będzie „za mokra” podsyp łyżkę lub dwie mąki.

Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Równomiernie rozłóż krem. Posyp kruszonką
Ciasto włóż ponownie do piekarnika. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

DSCF5339

4 Comments Add yours

  1. Cudowne ciacho!!!!😀
    Ostatnio pisalam na fanpageu, ze mam straaaszna ochote na kruche ciasto ze sliwkami.. teraz mam jeszcze wieksza!😀

    1. dorapiecze pisze:

      Ojej dziękuję. Twój blog jest moją inspiracją od dawna. Nie będę ukrywać, że należę do Twojego fanpageu. Wiesz w tym cieście zadziwiająco smaczny jest ten krem.🙂

      1. Jak milo to slyszec🙂
        Wlasnie zwrocilam uwage na ten krem- intryguje mnie polaczenie sliwek i budyniu🙂 Mysle, ze wykorzystam ten pomysl przy najblizszej okazji😀
        Jesli smakuje tak dobrze jak moj eksperyment z budyniem z rabarbaru, ktory wykorzystalam do drozdzowek http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2013/06/26/drozdzowki-z-rabarbarem-budyniem-rabarbarowym-i-kruszonka-jestem-genialna/ , to nie moge zwlekac z wyprobowaniem Twojego przepisu😀

      2. dorapiecze pisze:

        🙂 Właśnie zjadłam wzrokiem twoje drożdżówki. Wyglądają bosko!😛 Budyń lubi metamorfozy. Połączony z wodą, mlekiem czy pianą z białek nadaje wypiekom niesamowity smak. Ostatnio Na bazie budyniu zrobiłam inne ciacho… z jabłkami.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s