Brownie – najprostsze i najpyszniejsze ciasto czekoladowo-orzechowe

Brownie - najprostsze i najpyszniejsze ciasto czekoladowo-orzechowe

Czy macie swoje ulubione seriale? Ja mam, a raczej miałam. Wraz z ósmym sezonem „Gotowych na wszystko”, przyjaciółki z Wisteria Lane skończyły plotkować, romansować, knuć intrygi, robić zakupy, urządzać przyjęcia i gotować. Jaka szkoda… a mógłby się serial ciągnąć w nieskończoność😉. Jedno z serialowych ciast szczególnie zapadło mi w pamięć, a było to właśnie Brownie. Dziś proponuję Wam to czekoladowo-orzechowe ciacho w moim wydaniu. Z gorzką czekoladą, orzechami laskowymi oraz włoskimi, masłem. Aromatyczne, lekkie, a zarazem wilgotne. Nie wymaga wielu nakładów pracy, jego przygotowanie od A do Z zajmuje maksymalnie 30 minut. A smak jest wyjątkowy🙂.

Składniki na Brownie (na blachę o wymiarach 37x22cm):

180g gorzkiej czekolady
200g masła
120g mąki
300g cukru
5 jajek
0,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych i włoskich

Pokruszoną czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Ostudzić nieco. Jajka ubić mikserem, dodać cukier i utrzeć. Dodać mąkę i wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać ostudzoną masę czekoladową i dalej miksować. Dodać zmielone orzechy w proporcji pół na pół laskowych i włoskich. Wymieszać dokładnie. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach pieca. Pokroić w kostkę.😀

DSCF5406

DSCF5404

DSCF5402

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s