Faszerowane zawijasy schabowe

DSCF5224

Schab, schabik, schabowe… pieczony, smażony, duszony…w panierkach, sosach… jaki by nie był zawsze brzmi tak jakoś … polsko, po naszemu. Smaczny? Smaczny! Jego smak zależy od inwencji twórczej kucharza. Zawijasy schabowe z farszem serowo – piertuszkowym to jeden z moich pomysłów. To danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Zrobisz je w 20 minut, a smak zachwyci niejedno wybredne podniebienie.

Składniki:

0,5kg schabu bez kości
bułka tarta
pęczek natki pietruszki
1 żółtko
120g mozzarelli tartej
120g sera cheddar
sól, pieprz
olej do smażenia

Mięso pokrój jak na kotlety, rozbij tłuczkiem z obu stron. Do miseczki wsyp łyżkę bułki tartej, żółtko jaja, posiekany drobno pęczek natki pietruszki oraz sery: tartą mozzarellę i drobno pokrojony lub utarty cheddar. Farsz wymieszaj, a nawet możesz lekko ugnieść w dłoni. Mięso posól i popieprz. Na każdy kotlet nałóż porcję farszu (1-2 łyżek), zaczynając od brzegu. Zwiń/ zroluj zawijas tak aby wygladem przypominał walec czy gotowy kotlet devolay. Jeśli zwinięty zacznie się otwierać możesz spiąć go za pomocą wykałaczki. Rozgrzej patelnię z olejem. Zawijasy usmaż z wszystkich stron na rumiano. Gotowe

DSCF5219

DSCF5223

DSCF5222

DSCF5210

2 Comments Add yours

  1. A.Choszczyk pisze:

    wygląda pysznie, muszę zrobić tylko mój mąż nie lubi natki hmm

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s