Niebo

DSCF5725

Znacie tą piosenkę? Na na na… heaven – I’m in heaven? Tak leciutka, leciuchna, możnaby przy niej latać w białych obłoczkach, tańczyć przy niej na paluszkach, tak leciutko, niemal unosząc się nad ziemią🙂. La la la jestem w niebie… heaven…myhyyyy.
Dziś upiekłam dla Was leciutkie, leciuchne ciasto, jasne jak obłoczek i słodkie jak z raju. Kokosowo – biszkoptowe cudo, słowem ciasto – niebo.

Niebo😉 to nic więcej niż wilgotny, lekki biszkopt, nasączony herbatą, przełożony waniliowo-budyniowym kremem, z całą masą złocistej kokosowej zasmażki. Zapraszam:

Składniki na biszkopt:

3 jajka

pół szklanki mąki pszennej bez jednej czubatej łyżki

pół szklanki mąki ziemniaczanej bez jednej czubatej łyżki

150g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rozdziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę; miksując dodaj po jednym żółtku. Zwolnij obroty miksera do najwolniejszych, dodaj obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę do tortów o średnicy 20cm. Ciasto wylej na blachę i piecz ok 20-25 minut, na środkowym poziomie, bez termoobiegu. Wierzch biszkoptu powinien być jasnozłoty/bladozłoty, a zanurzony patyczek suchy.

Składniki na krem:


pół litra mleka

pół budyniu waniliowego

2 łyżeczki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru

125g masła lub margaryny

Ugotuj budyń, odlej z pół litra mleka ćwierć szklanki, większą część mleka zagotuj wraz z cukrami w rondelku. Do pozostałego mleka dodaj budyń oraz mąki i rozrób proszek. Gdy osłodzone mleko zacznie się gotować, mieszając dodaj rozrobiony budyń. Przy pojawieniu się pierwszych bąbli, zdejmij z gazu. Do jeszcze ciepłego kremu budyniowego dodaj masło i wymieszaj na puszysty krem. Krem ostudź.

Składniki na zasmażkę:

pół paczki wiórków kokosowych

łyżka masła

łyżka cukru

Rozgrzej patelnię, nałuż masło, zasyp cukrem i kokosem. Upraż. Pamiętaj aby co jakiś czas przemieszać.

Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół, nasącz esencją herbaty (ok 50ml), wyłóż połowę kremu, rozsmaruj. Nasącz drugi biszkopt herbatą (od wewnętrznej strony), ułóż na kremie. Pozostałą część kremu rozsmaruj równomiernie po wierzchu ciasta, a następnie obsyp kokosową zasmażką. Ciasto można podać od razu po przygotowaniu, ja wstawiłam je na 12 godzin do lodówki.

DSCF5709

DSCF5681

DSCF5700

DSCF5718

DSCF5715

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s