Tarta z jabłkowo – budyniowym kremem

Tarta z jabłkowo - budyniowym kremem

Miałam dziś gościa, bardzo miłego, kochanego i wspaniałego – moją mamę❤. Wpadła do nas na troszkę. Pogadałyśmy, pobawiłyśmy się ze Śliwką, zjadłyśmy obiad, a kiedy nadszedł czas deseru, naprędce wymyśliłam tartę z jabłkowo – budyniowym kremem. Ciasto iście maślane, w smaku przypomina maślane kruche ciasteczka, a krem obłędnie jabłkowy.

Czy wspominałam już o tonach jabłek znajdujących się w naszym domostwie ;)? Postanowiłam pociągnąć ich temat / smak, tym samym gotując je, piekąc, smażąc je na sto sposobów.
Potrzebny był deser, który przygotowuje się ekspresowo. Tą tartę zrobisz w ciągu maksymalnie 18 minut.

Zacznij od przygotownia składników na ciasto:

230g mąki
100g masła
100g cukru
1 jajko

Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 stopni C. Mąkę wymieszaj troszkę z cukrem, dodaj miękkie masło, wbij jajko. Wymieszaj, wyrób ręką na jednolite ciasto. Formę do tarty o średnicy 27-30 cm wyłóż ciastem wraz z rantem. Wsadź do pieca. Piecz 13-14 minut. Ciasto powinno być jasne, górna cześć rantu złocista.

W trakcie pieczenia przygotuj krem:

1 budyń śmietankowy
200 ml wody
ok 500 – 700 g jabłek
50 g cukru
łyżeczka masła

Zagotuj w czajniku 170 ml wody. Jabłka obierz, pokrój w kawałki. Wrzuć je do rondla, zasyp cukrem, dodaj łyżeczkę masła i włącz gaz, podgrzej je mieszając przez ok minutę. Do szklanki wlej 30ml zimnej wody i wsyp budyniowy proszek, rozrób. Wlej do jabłek zagotowaną wodę, dolej rozrobiony proszek, unieś rondel nad gazem i wymieszaj budyń z jabłkami. Postaw na gazie, mieszaj przez minutę.

Tartę wyjmij z piekarnika od razu po upływie czasu pieczenia. Wyjmij z formy, przełóż ostrożnie na talerz, paterę czy tortownicę. Wypełnij tartę ugotowanym jabłkowo – budyniowym kremem. Jeszcze mała dekoracja z listków mięty lub melisy…i gotowe!
Smakuje rewelacyjnie…zarówno na gorąco jak i na zimno🙂.

DSCF5807

DSCF5815

DSCF5825

4 Comments Add yours

  1. Jola pisze:

    witam, a co zrobic zeby tarta sie udała? ;)) jaka make najlepiej i moze jeszcze jakies podpowiedzi??? z góry dziekuje !!

    1. dorapiecze pisze:

      Witaj :)! Ten przepis jest dość łatwy, gdyż spodu do tarty czyli samego ciasta nie obciąża się. Wystarczy według wskazówek z przepisu połączyć po kolei wszystkie składniki ze sobą. Do tej tarty użyłam mąkę pszenną typu 650, odradzam więc użycia mąki tortowej. Tartę należy piec na środkowym poziomie w piekarniku bez termoobiegu. Jeśli chodzi o budyniowy krem, mieszaj energicznie, należy uważać by kremu nie przypalić – w razie gdyby tak się stało, należy szybko przerzucić zawartość z przypalonego rondla do innego garnuszka – bez mieszania w tym przypalonym (ale to już tak na marginesie – na pewno się taka sytuacja nie zdarzy :)). Miłego pieczenia. Polecam się na przyszłość.🙂

      1. Jola pisze:

        DZIEKUJE bardzo, bardzo ;)) bardzo podoba mi sie pani blog i napewno bede korzystac z przepisów ;)) pozdrawiam i zycze milego dnia ;))

      2. dorapiecze pisze:

        Proszę bardzo – do usług🙂.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s