Tarta z aksamitnym kremem i jabłkami

DSCF5888

Tarta jaką lubię najbardziej powinna być krucha wręcz twardawa, z kremem i owocami. U mnie nadal królują jabłka. Tym razem będą z cynamonem oraz brązowym kremem budyniowym (na jeszcze inny sposób).

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki
3 żółtka
100g masła
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nastaw na 190° C. Do miski wsyp mąkę, cukry, proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Dodaj masło, żółtka i szybko wymieszaj, wyrób ręką. Składniki wymieszają się ale nie będą chciały połączyć się w jedną gładką masę. Pozostaną jakby sypkie, choć będzie można je zagnieść razem. Ciasto upiecz w formie do tarty o średnicy ok 32 cm. Jeśli chcesz przed podaniem ciasto wyjąć z formy, proponuję upiec je w formie z wyjmowanym dnem. Piekłam ciasto przez 17 minut w formie z powłoką ceramiczną. Po upływie czasu ciasto powinno stać się złotobrązowe. Wyjmij z pieca. Ostudź.

W trakcie pieczenia zrób krem:

1 budyń śmietankowy
4 łyżki cukru brązowego
2 żółtka
100g masła
500ml mleka

Z pół litra mleka odlej ćwierć szklanki. Większą część mleka zagotuj w rondlu wraz z cukrem. Do szklanki z mlekiem wsyp budyń, rozrób proszek, dodaj 2 żółtka i roztrzep. Gdy mleko w rondlu zacznie się gotować, zmniejsz gaz i dodaj budyniowy płyn. Mieszaj energicznie, chwilę pogotuj. Wyłącz gaz. Kiedy budyń się wystudzi dodaj masło. Za pomocą miksera dokładnie wymieszaj na najwyższych obrotach aż krem stanie się puszysty i jednolity.

Przygotuj ok 100g dżemu – u mnie dżem brzoskwiniowy. Na ostudzonym cieście rozsmaruj dżem. Wyłóż krem. Rozsmaruj. Na wierzch tarty ułóż jabłka ok 7-10sztuk, lecz zanim to zrobisz: umyj je dokładnie, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój je w plasterki „półksiężyce”. Na lekko rozgrzaną patelnię wrzuć plasterki jabłek i zasyp 5 łyżkami cukru brązowego wraz z połową łyżeczki cynamonu. Przemieszaj. Podduś ok 2-3 minut. Zdejmij z gazu i ułóż na kremie lekko wciskając do środka. To mógłby być koniec, jednak najlepiej tarta smakuje gdy już ułożone jabłkowe półksiężyce posmarujesz/wypędzlujesz płynną galaretką agrestową. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody, gdy nieco przestygnie rozprowadź za pomocą pędzla ok jej 50 ml po jabłkach. Tarta świetnie smakuje od razu po przygotowaniu, my rozkoszowaliśmy się nią na drugi dzień, po schłodzeniu w lodówce. Polecam :)!

DSCF6055

DSCF5846

DSCF6049

DSCF5918

DSCF6039

DSCF5934

4 Comments Add yours

  1. potravelblog pisze:

    myślałam , że to śliwki:) Bardzo lubię tarty, Wygląda przepysznie

    1. dorapiecze pisze:

      Dziękuję🙂, jabłka naturalnie ufarbowały się😉, nieobrane – podduszone ze skórką, delikatnie zaróżowiły miąższ jabłkowych półksiężyców.

  2. jula pisze:

    oh, wygląda tak cudownie!

    1. dorapiecze pisze:

      :)Mmmyyyhyyy i bardzo fajnie smakuje.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s