Zupa krem z dyni à la Dora – genialna i najlepsza!

DSCF6137

Dynia w kolejnej odsłonie. Co tu dużo pisać ;)… Zupa! I to jaka zupa – dyniowa – najpyszniejsza! Na jesienne chłody niezastąpiona, rozgrzeje i nasyci, nawet poprawi humor. Gęsta, aromatyczna, kremowa i przepięknie rudo – pomarańczowa. Jej subtelna słodycz wspaniale kontrastuje z kwaśną śmietanką. Iście dyniowa🙂. Zupa krem z dyni à la Dora – czas start!

Składniki na zupę dla 4-6 osób:

1,5 do 2 kg dyni
1 duży por
1,3 l bulionu warzywnego ewentualnie drobiowego
olej do smażenia
2 łyżki masła
śmietanka 18% do zup
sól, pieprz, curry
pestki dyni do dekoracji

dyn

Do garnka o grubym dnie wlej 2 łyżki oleju, lekko rozgrzej. Dorzuć umyty, pokrojony w talarki por (tylko jasną część bez zielonych liści), dodaj 2 łyżki masła i przemieszaj. Gdy lekko się poddusi dodaj obraną, pokrojoną w kostkę i pozbawioną gniazda nasiennego, dynię (pestki zachowaj). Dodaj przyprawy. Wymieszaj. Podlej bulionem i przykryj. Gotuj ok 30 minut aż dynia wyraźnie zmięknie. Po tym czasie, za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem. Oceń smak, jeśli zajdzie potrzeba dosól lub dopieprz. Nalej porcję na głęboki talerz, udekoruj kleksem śmietanki oraz obranymi pestkami dyni. Podawaj gorącą.

DSCF6124

2 Comments Add yours

  1. Lunio pisze:

    Bardzo dobra zupka, mniam mniam…. Wiem bo jadłem! Polecam !!!

  2. o tak! zupa krem z dyni jest najlepsza! ja robię zwykle z pieczonej🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s