Deserowa szarlotka na gorąco

Deserowa szarlotka na gorąco

Jabłeczniki, szarlotki, placki, ciastka… uwielbiam jabłka…uwielbiam ciasta z jabłkami. Ileż możliwości wypieku, kombinacji smaków, sposobów podania. Deserowa szarlotka na gorąco z gałką loda to niebo w ustach, serwowana prosto z pieca, gdy po całym domu roznosi się zapach świeżo upeczonego ciasta – rewelacja🙂.
Przepis łatwy, smak niebanalny. Zapraszam🙂

Składniki na szarlotkę:

3 żółtka
kostka masła
220g cukru
350g mąki
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki masła
bułka tarta
szczypta soli

Mąkę wraz z szczyptą soli i cukrem wsyp do miski, dodaj masło, żółtka. Wymieszaj łyżką i wyrób ciasto ręką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę natłuść i obsyp bułką tartą. Podziel ciasto na dwie części – większą, którą wyłóż blachę wraz z rantem oraz mniejszą, którą zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalki. Blachę z ciastem wsadź do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie umyj, obierz i pokrój jabłka w kostkę. Do garnka włóż 2 łyżki masła, pokrojone jabłka oraz 2 łyżeczki cukru i cynamonu. Podsmaż aż jabłka zmiękną.
Po upływie 15 minut wyjmij podpieczone kruche ciasto, posyp bułką tartą, rozłóż na nie jabłka. Wyjmij z zamrażalki pozostawione ciasto i zetrzyj je na tarce jarzynowej wprost na jabłka. Wsadź do pieca i piecz ok 40 minut bez termoobiegu.
Podaj na gorąco wraz z lodami. Udanego wypieku!🙂

DSCF5755

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s