Ciasto czekoladowo – kawowe

DSCF6383

Czekolada, kawa, likier kawowy stały się inspiracją do kolejnego wypieku. Pożądane przez wielu razem i z osobna. Wyraziste smaki i zapachy świetnie ze sobą współgrają, a połączone w całość natchnęły mnie do stworzenia przepisu na ciastko idealne do kawy.

Ciasto czekoladowo – kawowe… kropka. Zapraszam do pieczenia:

Składniki na biszkopt:

5 jajek

200g cukru

1 szklanka mąki

3 łyżki ciemnego kakao

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 tabliczka gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Z białek zrób pianę, ubijając mikserem dodaj cukier i cukier waniliowy. Zmniejsz obroty gdy piana będzie sztywna, wtedy dodaj żółtka, a po dokładnym wymieszaniu, mąkę i kakao. Chwilę miksuj na najniższych obrotach. Ciasto przelej do formy o wymiarach 24×24 cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Czekoladę pokrój w drobną kostkę. Wierzch biszkoptu obsyp czekoladową kostką, a następnie lekko ją powciskaj w ciasto. Formę z biszkoptem wsadź do piekarnika na 18-20 minut i piecz do tzw suchego patyka. Upieczone wyjmij i wystudź. Biszkopt przekrój w połowie jak do tortów. Zaparz 200-250ml mocnej kawy. Ostudź.

Przygotuj masę kremową:

250g mascapone

100ml śmietanki kremówki 36%

2-3 kieliszki (do wódki) likieru kawowego

1 łyżeczka cukru pudru

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno, zmniejsz obroty, dodaj serek mascapone, cukier puder oraz stopniowo wlewaj alkohol. Po wymieszaniu krem jest gotowy.

Spodnią część biszkoptu pozostaw w formie i nasącz połową ilości kawy za pomocą pędzelka, wyłóż równomiernie krem, a następnie nasącz kawą drugi blat od wewnętrznej strony. Połóż biszkopt na kremie. Ciasto czekoladowo – kawowe należy schłodzić przez noc w lodówce. Podaj z aromatyczną kawą lub likierem.

DSCF6353

 

DSCF6347

DSCF6372

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s