Łosoś, szpinak i pieczarki w zupełnie wyjątkowym cieście

Łosoś, szpinak i pieczarki w zupełnie wyjątkowym cieście

Lubicie ryby? My owszem. Ryby to całkiem wdzięczny i smaczny temat. Lubi je… a może po prostu ma na nie smaka moja koleżanka, która wkrótce zostanie mamą. Dlatego dziś przedstawię Wam przepis, zupełnie wyjątkowy, ponieważ przygotowany z myślą o mamie i dziecku.

Robię czasem takie danie z łososiem, z ciastem francuskim, szpinakiem, pieczarkami i cebulą. Całość zapiekam w piecu razem z mozzarellą i serem salami. Jemy to danie na gorąco, ale smakuje nam również na zimno jako tak zwana zakąska.

Francuska tarta z łososiem, szpinakiem i pieczarkami :

Przygotuj:

1 płat ciasta francuskiego
200g świeżego filetu z łososia
150g świeżego szpinaku
4 małe cebule oraz 2 ząbki czosnku
70g mozzarelli tartej
50g starkowanego sera salami
5 jajek
375ml śmietanki kremówki 30%
sól
pieprz biały
pieprz czarny
koperek
paprykę czerwoną słodką
olej do smażenia
sok z połowy cytryny

Zacznij od łososia: filet umyj, pozbaw ości, zostaw skórę. Przygotuj marynatę do łososia: sok z połowy cytryny, wyciśnij do miseczki, posól i popieprz go białym pieprzem, dosyp paprykę słodką, dodaj posiekany koperek, wymieszaj. Do miseczki z marynatą włóż przygotowany filet oraz dokładnie go obtocz w płynie. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce.

Przygotuj szpinak: liście umyj i sparz wrzątkiem. Posiekaj w kostkę 3 małe cebule oraz dwa ząbki czosnku. Do garnuszka wlej łyżkę oleju, rozgrzej, wrzuć cebulę oraz czosnek i zeszlij je. Dodaj szpinak, posól i minutę razem podduś. Zdejmij z gazu.

Przygotuj pieczarki: obierz je i umyj, pokrój w ćwiartki. Ostatnią cebulę pokrój w pióra. Do rondelka wlej lyżkę oleju, gdy się rozgrzeje wrzuć cebulę oraz pieczarki, posól, popieprz, wymieszaj i podduś aż do momentu gdy pieczarki puszczą sok i wyraźnie zmniejszą objętość. Zdejmij z gazu.

Do miski: wbij jajka, wlej śmietankę, posól i popieprz. Za pomocą miksera chwilę mieszaj na średnich obrotach.

Ser salami zetrzyj na drobnej tarce lub pokrój w cieniutkie paseczki. Przygotuj mozzarellę.

Wyjmij patelnię grillową lub zwykłą, na której obsmażysz z dwóch stron łososia. Łosoś ma zaledwie zmienić swój kolor czyli zblednąć na wierzchu, a w środku pozostać mocnołososiowy. Pokrój go na małe kawałki.

Przygotuj formę do pieczenia – wybrałam silikonową formę do tarty o średnicy 32cm. Nada się również ta z wyjmowanym dnem. Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.
Na dno formy wyłóż ciasto francuskie wraz z rantem. Wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8 minut. Nie martw się, jeśli ciasto po tym czasie wyraźnie „się skurczy”. Wyjmij z pieca i obniż temperaturę do 170 stopni C.

Na podpieczone ciasto wyłóż pieczarki z cebulą bez soku. Zalej mieszaniną śmietanki i jajek. Posyp tartą mozzarellą oraz serem salami. Na wierzch rozłóż równomiernie szpinak z cebulą oraz zgrillowanego łososia. Wsadź do pieca i zapiekaj około 30 minut. Danie będzie gotowe gdy przejdzie tak zwany „test suchego patyka”. Wyjmij z pieca, podaj na ciepło lub schłodź w lodówce by podawać jako zimną zakąskę.

Gotowe :)!

DSCF6776

DSCF6806

DSCF6790

DSCF6831

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s