Śniadaniowe placki z dyni i twarogu

Śniadaniowe placki z dyni i twarogu

Jestem mamą, dzieciom nie wszystko zawsze smakuje, dlatego staram się, głowię i wymyślam nowe potrawy. Wszystko po to by talerz po posiłku był pusty. Metodą prób i błędów wymyśliłam placki dyniowe, które smakują Śliweczce. I nie są to placki z parmezanem, lecz z twarogiem. Podane z jogurtem greckim czy cukrem albo z jednym i drugim, nikną w mgnieniu oka😉. Placki mają dlikatny, dyniowy smak.

Składniki na 12-14 placków z dyni i twarogu:

100g dyni startej na drobnej tarce
100g półtłustego twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzy czarnego
2 łyżeczki utartej – zmiksowanej w blenderze cebuli (około połowa małej cebuli wielkości piłeczki do ping – ponga)
jogurt grecki
opcjonalnie cukier
olej do smażenia

Do miski włóż utartą na drobno dynię, dodaj twaróg, ztartą cebulę, posól, popieprz do smaku, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej oraz jedno jajko. Za pomocą widelca wszystko rozetrzyj i wymieszaj ze sobą. Rozgrzej patelnię – używam patelnię do naleśników, dzięki której wystarczy kropla tłuszczu do smażenia. Gdy patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę, nałóż łyżką porcje placków. Smaż na rumiano z obu stron. Podaj gorące, prosto z patelni, z jogurtem greckim czy cukrem. Smacznego :)!

DSCF6613

DSCF6621

DSCF6604

3 Comments Add yours

  1. mmniaaaam…. tyle mogę powiedzieć na ich widok😀

  2. Ania Sz. pisze:

    Musze zrobić dla dzieci bo wygladaja apetycznie, takie zółciutkie🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s