Rozgrzewająca zupa dyniowa

DSCF6658

Napisałam przepis, a cały czas zastanawiam się co mogłabym napisać słowem wstępu…
Że pogoda, że jesień, że kolory, że pięknie… Napiszę więc… dynia na 1001 sposobów. Ile odmian – tyle przepisów. Ile kształtów – tyle smaków. Ile kolorów – tyle propozycji.
U mnie w kuchni dynia za każdym razem w innej odsłonie. Ta zupa będzie pikantna, gęsta i rozgrzewająca.
Pomysł na zupę powstał gdy piekłam dynię z marchewką i cebulą na jarzynkę do obiadu.

Wystarczy:

800g dyni najlepiej odmiany hokkaido
2 duże ostre cebule
2 duże marchewki
sól
pieprz kolorowy
chili, pieprz cayenne
3 łyżki masła
1,5 do 2 litrów bulionu (u mnie rosół z kury)
grahamka na grzanki
zioła

ser pleśniowy typu lazur blue

Dynię umyj, obierz i pokrój na dużą kostkę. Marchew obierz i umyj, pokrój w talarki. Cebulę obierz, pokrój w pióra. Do naczynia żaroodpornego włóż warzywa, posól, popieprz, dopraw szczyptą chili. Na wierzchu rozmieść masło. Upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. U mnie trwało to około 20-25 minut. Po tym czasie otrzymasz przepyszną pieczoną jarzynkę.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej uprzednio ugotowanym bulionem. Przy użyciu blendera zmiksuj zupę na krem. Dopraw do smaku pieprzem cayenne.
Zupę podaj z grzankami: grahamkę pokrój na kromki, posmaruj oliwą i podpiecz w piekarniku lub pokrojoną opiecz w tosterze. Pokrój w zgrabną kosteczkę.
Do miseczki nalej porcję gorącej zupy, udekoruj grzankami, serem lazur blue oraz ziołami. Smacznego!

DSCF6628

DSCF6631

DSCF6652

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s