Tarta cytrynowa

DSCF6927

Jest kwas :P… nie kwasek lecz lekko kwaskawy, cytrynowy smak… smak tarty, i ciasta, i kremu… pychota🙂. Tarta Cytrynowa. Ciasto, które zasmakuje wielbicielom serników, choć sera w nim nie ma, wielbicielom owoców, tropików oraz lata, wielbicielom tart i ciast kruchych, wielbicielom kremów tortowych oraz… wszystkim niewymienionym.

Jest tarta; tarta z kremem cytrynowym… na bazie śmietanki kremówki, soku z cytryn, cytrynówki oraz powideł cytrynowych… Zapraszam na aksamitną, słoneczną,

cytrynową tartę🙂.

Przygotuj składniki na tartę do form o średnicy od 25 do 32 cm:

250g mąki

125g masła

1 zółtko

3 łyżki cukru pudru

szczypta soli

50ml zimnej wody

kilka kropli soku z cytryny

Składniki umieść w misce, następnie połącz za sobą mieszając łyżką oraz wyrabiając dłonią. Gdy ciasto stanie się jednolite, rozwałkuj je na grubość ok 3-5 mm, a następnie przenieś na formę do tarty, wyłóż nim dno i ranty formy. Równomiernie ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut pod przykryciem z foli spożywczej (moje chłodziło się ok 10 godzin).

Przygotuj krem cytrynowy:

sok z 3 dużych cytryn ok 160 – 180ml

4 jajka

330ml śmietanki kremówki 30%

120g cukru

3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej

skórka z jednej cytryny otarta na drobno

1 łyżeczka cytrynówki (można pominąć)

Cytryny umyj dokładnie, każdą po kolei pougniataj na blacie kuchennym. Zeskrob skórkę z jednej cytryny. Następnie wyciśnij z wszystkich cytryn sok tak aby otrzymać minimum 160ml. Śmietankę, jajka, cukier, sok z cytryn, cytrynówkę, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę umieść w misce i za pomocą trzepaczki połącz składniki.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij folię i podpiecz w nagrzanym piekarniku przez 13 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, obniż temperaturę do 180 stopni C, rozsmaruj na cieście powidła cytrynowe lub inne kwaskawe powidła (około 4-6 łyżeczek), wylej przygotowany krem (będzie bardzo rzadki więc rób to ostrożnie, tak by nie rozlał się na boki). Wsuń do pieca i piecz około 30 minut. Mówi się, że tarta powinna zostać schłodzona w lodówce, jednak moim zdaniem najlepiej smakuje gdy pozostawi się ją w uchylonym piekarniku aż całkowicie ostygnie. Podaj z cukrem pudrem oraz dekoracją z plastrów cytryn.🙂

DSCF6985

DSCF6939

3 Comments Add yours

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam cytrynowej tarty, wygląda przepysznie!:)

  2. wedelka pisze:

    Robiłam jakiś czas temu tartę cytrynową z trochę innego przepisu. Mnie smakowała, ale moi domownicy nie byli już tak przychylnie do niej nastawieni. Nie mam pojęcia czemu😉

    1. dorapiecze pisze:

      Wierzę, to moje drugie podejście do cytrynowej tarty (ulepszone) poprzednia wersja została zjedzona ale bez rewelacji. Naniosłam poprawki i jest pysznie. Coś w tych ciastach cytrynowych jest, że nie każde smakuje tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Kiedyś zrobiłam ciasto z musem cytrynowym z przepisu innej, bardzo sławnej Doroty – nas nie oczarowało. Za to babkę cytrynową (moją specjalność) zamierzam umieścić na Dora Piecze…jest przesmaczna…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s