‚Allo ‚Allo czyli zupa cebulowa

DSCF7183

Uwielbiam ten serial! Jest kultowy i ponadczasowy. Zaśmiewam się do łez na samo wspomnienie gagów i scen. Ohhh René!

Nie byłam we Francji (jeszcze) i takiej prawdziwej kuchni rodem z Francji nie poznałam… jednak (choć może to niezbyt mądrze zabrzmi) ten serial dał mi jakieś pierwsze wyobrażenie (podkreślam – pierwsze – gdyż miałm wtedy około 7 lat) o smakach Francji. Wina, sery, czosnkowe kiełbasy, salami oraz cebula i to w jakich zwariowanych ilościach. Lotnicy przebrani za sprzedawców cebuli🙂. Te ich cebulowe naszyjniki… kupiłabym z chęcią. Z całą pewnością zrobiłabym z nich zupę cebulową. Złoto-brązową z podpieczonych cebul. Podaną w razowym chlebie, z kleksem gęstej kwaśnej śmietany…

Allo Allo! Tu zupa cebulowa:

1kg cebul (wybrałam cebulę mazurską dość ostrą w smaku i bardzo aromatyczną)
1,5 litra aromatycznego rosołu lub wywaru z warzyw
2 łyżki mleka
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki masła
2 szczypty cukru
gęsta kwaśna śmietana 18% – do dekoracji
chleb razowy jako miseczka do zupy (1 bochenek to miska dla jednej osoby) lub pajdy chleba razowego do zagryzki

Przygotuj dużą blachę, posmaruj ją olejem, przykryj papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Cebule bez obierania przekrój w pół. Poukładaj na blasze i wstaw na 20 minut do pieca. Dzięki temu cebula nabierze słodkiego smaku, a Ty nie popłaczesz się podczas obierania i krojenia. Przygotuj rosół – u mnie drobiowy. Cebule wyjmij z pieca, zdejmij łupiny, potnij w talarki lub pióra. Do garnka wsadź 2 łyżki masła, włącz gaz, wrzuć cebulę, dodaj dwie szczypty cukru. Wymieszaj i duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż osiągnie lekko złoty kolor. Wtedy wlej szklankę rosołu, pogotuj 3 minuty, a następnie przetrzyj zupę za pomocą blendera. Przetartą cebulę połącz z resztą rosołu, dodaj połączoną mąkę z mlekiem, zagotuj i trzymaj 3 minuty na ogniu. Gdy zajdzie potrzeba, dopraw do smaku. Podawaj ze śmietaną i chlebem razowym.

DSCF7168

DSCF7150

2 Comments Add yours

  1. Z racji tego, że uwielbiam cebulę, to zupa cebulowa jest dla mnie strzałem w dziesiątkę. Wspaniale rozgrzewa ; )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s