Babka francuska ze szpinakiem i serem feta

Babka francuska ze szpinakiem i serem feta

Propozycja przystawki lub przekąski – babka francuska ze szpinakiem i serem feta. To naprawdę smaczne połączenie. Wszystkie składniki wspaniale się komponują ze sobą.

Składniki na babkę:

1 płat gotowego ciasta francuskiego
150-200g szpinaku świeżego
2-3 ząbki czosnku
200g sera feta
150-200g pieczarek
4 cebule
4 jajka
100g łagodnego sera żółtego
300ml śmietanki 30%
sól, pieprz
olej

Na rozgrzaną patelnię lub rondel nalej olej, wrzuć posiekany na drobno czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszaj, dodaj sparzony wodą szpinak lekko posól i popieprz. Wymieszach i kilka minut duś pod przykryciem. Przełóż szpinak do miseczki. Na tą samą patelnie wrzuć pokrojone w plastry pieczarki i lekko podduś. Do miski wbij 4 jajka i wymieszaj wraz ze śmietanką. Posól i popieprz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do podłużnej babki natłuść i obsyp mąką. Wyłóż ciastem francuskim, zakładając ciasto na brzegi (jeśli będzie potrzeba rozciągnij nieco ciasto). Masę jajeczną wlej na ciasto. Na środek poukładaj pieczarki, po bokach ser żółty. Na wierzch nałóż szpinak i ser feta. Wszystkie boki ciasta zroluj do środka. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut aż ciasto stanie się złotego koloru. Smacznego :)!

DSCF7116

DSCF7129

DSCF7115

5 Comments Add yours

  1. Uwielbiam słone cake’i. Twoja wersja ze szpinakiem wygląda bardzo apetycznie!

  2. Nati W. pisze:

    ooo, jaki ciekawy pomysl😀

  3. Mam w lodówce i szpinak i fetę i właśnie zastanawiałam się co by z nimi zrobić? może się skuszę?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s