Zapiekanka z mięsem mielonym oraz ryżem

Zapiekanka z mięsem mielonym oraz ryżem

Zapiekanki to „mądry wynalazek” – co mam na myśli? Spójrzmy na zdjęcie oraz przepis…. Mięso -tak, ryż-tak, sos -tak, dodatki-tak. Danie dla zapracowanych, zabieganych, upiecz, ostudź, wstw do lodówki i odgrzej gdy przyjdzie czas posiłku. Albo upiecz i zjedz natychniast😉. Samo przygotowanie nie trwa więcej niż czas gotowania się ryżu. Nie jest specjalnie pracochłonne, według mnie jest to danie łatwe.

Zapraszam na zapiekankę🙂

Składniki:

pół kilo mięsa mielonego – polecam z łopatki

100g ryżu – gotowanego na al dente

200g pieczarek

1 mała cebula

pół papryki

natka pietruszki

100 ml śmietany 30%

200 ml kwaśnej śmietany 18%

150 ml śmietany 12%

1 duże jajko

koperek

sól, pieprz, papryka mielona ostra

mąka do oprószenia

tłusz do wysmarowania naczynia

olej do smażenia najlepiej rzepakowy

Ugotowany na sypko ryż połącz ze śmietaną 12%, drobno posiekanym koperkiem ( około pół pęczka), dopraw szczyptą soli, pieprzu, papryką. Wymieszaj i odstaw. Na rozgrzaną patelnię wlej ok 2-3 łyżek oleju, wrzuć drobno pokrojoną cebulę – polecam cebulę „czosnkową”. Gdy tylko się zeszkli, dodaj do niej mięso mielone, posól i popieprz. Dodaj do smaku łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj i gdy tylko mięso się podsmaży, zdejmij z gazu. Przełóż do miseczki. Pieczarki obierz, wymyj, pokrój, a następnie podsmaż z odrobiną soli i pieprzu na patelni po mięsie. Do miseczki wlej śmietany 18% oraz 30%, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem, papryką, ewentualnie curry. Dokładnie roztrzep. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, obsyp mąką. Na dnie równomiernie ułóż ryż, wyrównaj, przełóż mięsem i połóż warstwę pieczarek i Wyrównaj z wierzchu i zalej sosem. Udekoruj kilkoma plaserkami papryki. Wstaw do piekarnika, piecz około 25 – 30 minut. Gotowe!😀

DSCF7072

 

DSCF7073

 

2 Comments Add yours

  1. Karolina pisze:

    Wygląda pysznie🙂
    zapraszam do siebie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s