Francuskie róże z jabłek

Francuskie róże z jabłek

Po upiornych halloween’owych ciastkach postanowiłam upiec coś znacznie bardziej kobiecego😉. Coś dla amatorów ciastek francuskich i wielbicieli jabłek czy wypieków z jabłkami. Francuskie róże z jabłek wymyśliłam na poczekaniu, choć inspiracją były fotografie z innych blogów kuchennych.
Nie jest to skomplikowany wypiek, jednak trochę zabawy z nim jest. Wprawne dłonie poradzą sobie z przygotowaniem w 15 minut.

Składniki na „bukiet” pieczony w formie o średnicy nie większej niż 20cm:

1 płat świeżego ciasta francuskiego
6-7 jabłek średniej wielkości
400ml mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
cukier puder do dekoracji

Ugotuj budyń (z 400ml mleka, osłodzony 2 łyżkami cukru z dodatkiem połowy łyżeczki cynamonu) zgodnie z wskazówkami producenta. Umyte jabłka obierz ze skórki, potnij na dość cienkie plasterki – mogą być paseczki. Ciasto francuskie potnij na 4 równej szerokości pasy. Każdy pas posmaruj porcją budyniu i przetnij na 3-4 krótsze paseczki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu. Na każdy z pasków poukładaj gęsto plaserki jabłek, następnie zwiń je w rulonik (możesz lekko zlepić spód). Różyczki przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ułóż formę „ścisłego bukietu”. Najlepiej będzie, gdy różyczki choć nieznacznie będą się ztykać ze sobą. Jeśli zostanie Ci kilka plastrów jabłek, możesz powtykać je do różyczek. Wsadź „bukiet” do pieca i piecz ok 40 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

jabłko d

jabróża

DSCF7452 jaajj

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s