Drożdżowe z cynamonem

DSCF7644 - Kopia d

W tym tygodniu pracuję z drożdżami. Tak jakoś wyszło, że cała rodzinka miała ochotę na domowe drożdżowe wypieki. Mam taki fajny przepis, który wystarczy ciut zmodyfikować by otrzymać całkiem nowy wypiek. Ciasto drożdżowe z cynamonem jest pyszne. Śniadaniowe czy do herbaty, krojone czy odrywane zawsze będzie smakować. Wyjdzie każdemu. Jedyny minus, to czas przygotowania, chciałoby się go skrócić, ale nie ma rady. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i odczekać… aż najpierw zaczyn, a później ciasto drożdżowe wyrośnie…

Składniki na ciasto w formie o średnicy max 20cm:

20g drożdży
220g mąki pszennej typu 550
30g masła 82%
2 żółtka
pół szklanki mleka 2%
5 łyżek cukru kryształ
1 opakowanie cukru waniliowego

Do rondelka wlej mleko, podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, 2 łyżki cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie, gdy drożdże się obudzą dodaj, mąkę, żółtka jaj, resztę cukru, cukier waniliowy, masło. Wymieszaj łyżką, wyrób ręką, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. Znów przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 90 do 120 minut – ciasto powinno podwoić objętość.

Przygotuj nadzienie cynamonowe:

2 łyżeczki cynamonu
4-6kropli aromatu waniliowego
75g miękkiego masła
50g cukru pudru

Wszystkie składniki na nadzienie wsyp do miseczki, następnie dokładnie wymieszaj mikserem na puszystą masę.

Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj ciasto na placek, pokrój je w pasy o szerokości max 2 cm. Każdy pas podziel na mniejsze porcje o wymiarach 2x5cm. Posmaruj masą cynamonową, zwiń każdy kawałek w rulonik (jak naleśnik). Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym białkiem jajka i piecz przez 25-30 minut, aż uzyska ciemnozłoty kolor.

DSCF7628 - Kopia dd

DSCF7675 - Kopia ddd

2 Comments Add yours

  1. Ervisha pisze:

    Lubię zapach cynamonu🙂 Takie bułeczki pasują do pogody, którą mamy za oknem ;D

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s