Pełnoziarniste słodkie bułeczki z rodzynkami

DSCF7690 - Kopia d

To nie są „amerykanki”, jakim cudem za każdym razem przybierają taki kształt… nie pytajcie. Widać tak musi być😉. To jest tak zwany „szybki wypiek” na proszku do pieczenia. Dość słodkie, z rodzynkami, szczyptą cynamonu oraz gałką muszkatołową. Śniadaniowe, na sucho, z konfiturą czy z masłem. Smaczne, pełnoziarniste słodkie bułeczki z rodzynkami :)…

Składniki na około 9 bułeczek:

100g mąki pełnoziarnistej typu 1850
50 g mąki wiejskiej typu 650
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50g cukru
rodzynki wg uznania
60g miękkiego masła 82%
2 jajka
30 ml mleka 0,5%
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Na dużą blachę nalej łyżeczkę oleju, rozsaruj i przykryj papierem do pieczenia. W misce połącz wszystkie składniki ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, cukier, masło, mleko, jajka oraz rodzynki. Ułóż kulki z ciasta na blasze i posmaruj je roztrzepanym białkiem. Piecz 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 10 minut aż wystygną.

DSCF7704 - Kopia ddd

DSCF7699 - Kopia dddd

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s