Drożdżowe brioszki do odrywania

Drożdżowe brioszki do odrywania

Ciekawa alternatywa bułeczek, śniadaniowa, drożdżowa z rodzynkami, szalenie pachnąca alteratywa🙂. Kto poczuje zapach pieczonych brioszek, nie powstrzyma się od ich zjedzenia. Brioszki z rodzynkami znikają jeszcze ciepłe, żeby dotrwały do śniadania upiekłam je w podłużnej formie… usiedliśmy przy stole, a wtedy każdy odrerwał sobie bułeczkę i zjadł ją z ulubionym śniadaniowym dodatkiem…

O mniam mniam ;)…

Brioszki do odrywania piecze się w podłużnej formie, układając kulki ciasta drożdżowego obok siebie w odstępach ok 0,5-1 cm. Przepis jest prosty, troszkę trzeba się napracować podczas wyrabiania ciasta drożdżowego, choć myślę, że posiadacze malakserów mogą sobie nimi pomóc. Czas wyrastania brioszek można skrócić poprzez wstawienie wyrobionego ciasta do lekko nagrzanego pieca. Jeśli nie lubisz rodzynek – zamień je na skórkę pomarańczową lub czekoladę. Briosze polecam z masłem i domową konfiturą.  :)

Składniki na 20 brioszek:

50 g drożdży
1/2 kg mąki
1/3 kostki masła o zawartości tłuszczu 62%
3 żółtka
1 szklanka mleka 0,5%
7 łyżek cukru
rodzynki wg uznania

Budzimy drożdże: mleko podgrzej, dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na minimum 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do zaczynu dodaj po kolei wszystkie składniki oprócz rodzynek i wyrób ciasto na jednolite, włącz piekarnik na 100 – 120 stopni C, wstaw ciasto i przy uchylonych drzwiczach daj mu wyrosnąć (lub przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce). Przygotuj podłużną formę, wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Do ciasta dodaj rodzynki, lekko wymieszaj, uformuj z ciasta kulki i poukładaj równolegle w formie, zachowując wspomniane wyżej odstępy. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut aż staną się złote. Możesz też posmarować brioszki białkiem jajka przed pieczeniem, dzięki temu będą pięknie lśnić.

DSCF7548 hh

DSCF7562hjh

DSCF7534gjkhl

I jeszcze jedno – Śliweczka nie mogła się oprzeć pokusie🙂

DSCF7577 - Kopiaddd

One Comment Add yours

  1. Halina pisze:

    Bardzo ładne :)))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s