Chałka oszczędna

DSCF7874 - Kopiat

Chałka – słodka pleciona bułka. Plecionka czy pleciony drożdżowy warkocz… zna ją prawie każdy, każdy chętnie zje. Z dodatkami czy na sucho – to już zależy od Ciebie. Ostatnio będąc w jednej ze znanych gdańskich piekarni, widziałam film, na którym piekarz zaplatał chałkę. „Jakie to łatwe” pomyślałm😛. Na drugi dzień wraz z córeczką plotłyśmy swoją bułę. Właściwie to cztery😉. Pierwsze zabrał nasz mężczyzna do pracy, więc popołudniem zaplotłyśmy kolejne chałki – zabawa przy tym była przednia, położyłyśmy na blachę, upiekłyśmy, zrobiłam zdjęcie… teraz dzielę się z tym cudem z Wami. Przepis na tą chałkę nazwę oszczędnym, nie jest za słodka, ani za sucha, ani za mokra. Nam najbardziej smakowała z domową konfiturą oraz masłem.

Zapraszam :D!

Składniki na 2 chałki:

450g mąki pszennej typu 550
15g drożdży
200ml letniej wody
45g cukru
pół łyżeczki soli
2 jajka
50g roztopionego i ostudzonego masła

Kruszonka:

łyżka masła
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru

produkcja

Drożdże zalej ciepłą wodą, wymieszaj, dodaj cukier, mąkę, sól. Mieszając dodaj jajka i masło. Dobrze wyrób ciasto tak, aby było dość luźne i elastyczne. Gotowe przestanie kleić się do palców. Uformuj kulę, przełóż do miski, natłuść lekko oliwą, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 2 godziny. Po godzinie wbij pięść w ciasto tak, aby się odgazowało. Po wyrośnięciu ciasto podziel na dwie części, a każdą dodatkowo na 4 mniejsze. Uformuj wałki i zapleć z nich chałki. Przełóż chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmaruj roztrzepanym białkiem i obsyp kruszonką ( masło, mąkę i cukier wymieszaj ze sobą następnie rozkrusz palcami). Piecz przez 25 minut w 180 stopniach C na środkowym poziomie aż bułka pięknie się zazłoci.🙂

DSCF7916

DSCF7928

2 Comments Add yours

  1. potravelblog pisze:

    próbowałam kiedyś , ale mój splot był tak nieładny że szkoda gadać:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s