Słodkie mleczno – drożdżowe bułeczki

DSCF7590

Dziś tylko na moment tu zaglądam… słowem wstępu… pycha😛 … jeśli nie brzmi to wiarygodnie to musisz te bułeczki upiec w własnym piecu😉. Bułeczki rosną jak na drożdżach, rumienią się jak jabłuszka w sadzie, a pachną jak w najlepszej piekarni… Polecam! Zapraszam! Zachęcam do wypieku!

DSCF7604 - Kopia

Składniki:

25g drożdży
250g mąki
30g miękkiego masła
2 żółtka
0,5 szklanki mleka 2%
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 roztrzepane białko jaja

Do rondelka wlej mleko, podgrzej. Dodaj do mleka pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, cukier. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie dodaj do obudzonych drożdży: mąkę, żółtka, cukier waniliowy, masło, wymieszaj, wyrób ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Gotowe przestanie kleić się do palców. Znów przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 90 do 120 minut – ciasto ma podwoić swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, przyszykuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie , odetnij od niego kawałek, w dłoni utwórz z niego kulkę. Przełóż na blachę. Z porcji ciasta powinno wyjść 12 bułeczek. Posmaruj bułeczki roztrzepanym białkiem, nadając im w ten sposób gładki, kulisty kształt. Wsadź bułeczki do pieca i piecz przez 18 – 20 minut.🙂

DSCF7600

One Comment Add yours

  1. Przepis wygląda bardzo zachęcająco. Zapisuję do wypróbowania : )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s