Sernik

DSCF8130 - Kopia

Jejku jaki ten sernik pyszny… lekki, dość puszysty, wilgotny, z pianką, wiśnią oraz na kruchym pudrowym cieście. Goście się rozpływali jedząc to ciacho. Być może nie widać na fotografiach tej bezowej bianki – to moja wina😛 – miałam urodziny, a niespecjalnie miałam czas na obfotografowanie potraw, zdjęcia wykonałam po przechowywniu serniczka przez noc w lodówce… i pianka osiadła nieco ale zapewniam Was, że była i jest… i… że jest pycha.🙂 Sernik nie jest z tych co podczas pieczenia podchodzą wodą albo po upieczeniu stają się zbite i ciężkie. Lekki w stu procentach, nie za słodki (może to pudrowe ciasto ma na to wpływ), wyjątkowy. Zapraszam na domowy sernik na kruchym cieście pod bezową pierzynką ;):

Składniki na dużą blachę:

1) Kruche ciasto:

500 g mąki pszennej
4 żółtka
225 g masła
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj i wyrób ciasto na jednolite. Zagnieć w kulę. Podziel na dwie części: większą wyłożysz dno blachy, mniejszą zawiń w folię spożywczą i zamroź tak, aby można było zetrzeć ją na tarce jarzynowej lub ładnie rozkruszyć. Jak wspomniałam większą część ciasta rozwałkuj lub poprostu wyklej nim dno i rantu blachy na wysokość 2 cm. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz przez 10-12 minut. W czasie podpiekania przygotuj ->

2) Masa serowa:

1kg twarogu typu na sernik
125 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
sok z 1/2 cytryny

Jajka utrzyj mikserem z cukrami na puszystą, jasną masę. Dodaj twaróg sernikowy, masło, mąki i sok z cytryny. Z pomocą miksera dokładnie wymieszaj na dość puszystą, lejącą masę.

3) Piana z białek:

4 białka
150 g cukru kryształu
sok z 1/2 cytryny

Białka ubij, dodaj cukier ciągle „miksując”. Masa powinna być sztywna, wtedy zacznij dodawać powoli sok z cytryny. Wymieszaj mikserem dokładnie.

Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika. Obniż temperaturę do 170 stopni C z termoobiegiem. Na podpieczony spód wlej masę serową, następnie równomiernie rozłóż pianę, możesz też dodać wiśnie z konfitury rozkładając je na piance po jednej wisience na „kostkę” ciasta. Na wierzch ztarkuj zamrożone ciasto. Piecz przez 55 minut.

Uwaga! Po 25-30 minutach pieczenia należy nałożyć na wierzch ciasta folię aluminiową aby kruszonka się nie przypaliła.

DSCF8131

DSCF8137

13 Comments Add yours

    1. dorapiecze pisze:

      Był wilgotny i aksamitny… Na którymś z kulinarnych blogów przeczytałam w opisie sernika „smakuje jak z cukierni Sowa”, rzeczywiście ten mój smakuje jak z cukierni. Żałuję, że nie zrobiłam foto przed imprezą… Pozdrawiam serdecznie!

  1. eggroll pisze:

    Hi there, I log on to your new stuff daily. Your humoristic
    style is awesome, keep up the good work

  2. Katarzyna pisze:

    Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511

  3. Niulka pisze:

    Zjadłabym taki sernik… Mmm

    1. dorapiecze pisze:

      🙂 taki komentarz to prawdziwy komplement.

  4. judy pisze:

    A ja zrobiłam i coś mi nie wyrósł, brzegi wyrosły ale środek ma warstwe sera 1cm. W smaku dobry ale jest raczej zbity niż pulchny. Czemu tak się mogło zrobić ?

    1. Dorota pisze:

      A to szkoda😦. Może to kwestia sera lub dostosowania temperatury w Twoim piekarniku.

  5. judy pisze:

    Ser dałam taki z wiaderka mielony z Hej. Czy lepszy będzie samemu zmielony? Być może za krótko był pieczony albo muszę zwiększyć temperaturę. Popróbuję jeszcze, aczkolwiek sernik sie zjadł w 1 dzień więc chyba nie był taki najgorszy🙂

    1. Dorota pisze:

      Ser z wiaderka będzie dobry. Warto też mąki przesiać przez sito. czasie pieczenia raczej nie uchylać drzwiczek. Trzymam kciuki!🙂

  6. Magda pisze:

    Mam zamiar upiec go na Wielkanoc, jednak mam pytanie: pieczenie góra-dół czy lepiej termoobieg?

    1. Dorota pisze:

      Lepiej góra – dół.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s