Słodkie Pierniczki

DSCF8258 - Kopia

Już za 4 tygodnie Święta🙂. Śliwka odlicza ten czas skrupulatnie. Czytamy książeczki w tej tematyce, wypisujemy kartki świąteczne, wysłałyśmy list do Świętego… i pieczemy🙂. Pieczemy pierniczki, dekorujemy, pakujemy do słoi, by dotrwały pyszne i świeże do Świąt Bożego Narodzenia.

Pieczenie pierniczków to bardzo miłe i relaksujące zajęcie; raz, że podczas produkcji pięknie pachnie, dwa: wycinanie kształtów, później dekorowanie to świetna zabawa… dla wszystkich – bez względu na wiek. Przepis jest łatwy, wystarczy rozpuścić cukier z miodem, połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać dokładnie mikserem i rozpącząć zabawę z wycinaniem piernikowych kształtów. A to jakie one będą zależy od inwencji twórczej. Choinki, gwiazdki, koła, serca, dzwonki czy aniołki to nasz ostatni wypiek :)…

Pierniczki są słodziutkie, pachnące miodem oraz korzeniami, wspaniałe po dwóch dniach. Po wypieczeniu i ostudzeniu stają się twarde, dlatego znakomicie nadają sie do wielotygodniowego przechowywania w słoiku. Jednak wystarczy wyjąć pierniczek ze słoja na dwa – trzy dni przed zjedzeniem by stał się miękki (dzieje się tak, gdyż piernik pochłania wilgoć z powietrza) i rozpływający w ustach. Pierniczki zadowolą też amatorów maczania ciastek w herbacie… Aromatyczna gorąca herbata plus pachnący, lekko twardawy pierniczek to duet znakomity.

Zapraszam i zachęcam do wypieku – niech w Waszych domach zapachnie Świętami.🙂

Składniki na około 50 – 60 pierniczków:

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki płynnego miodu

jajko

pół szklanki cukru pudru

łyżka masła

pół łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżeczce letniej wody

łyżka przyprawy korzennej

migdały lub orzechy włoskie

Masło, miód i cukier puder lekko podgrzej, gdy składniki będą jednolite i płynne dodaj jajko, przesianą przez sito, mąkę, przyprawę korzenną oraz rozpuszczoną sodę. Całość wyrabiaj przez 10 minut robotem kuchennym lub mikserem – nie skracaj czasu mieszania. Przygotowanie ciasto odstaw na 10 minut w chłodne miejsce (tylko nie do lodówki!). Przełóż na porządnie oprószoną mąką, stolnicę, rozwałkuj na cienki placek, powycinaj dowolne kształty, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę i piecz przez 10 – 12 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

DSCF8159

Pierniczki w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Uważaj, by za mocno się nie wypiekły – wtedy pod wpływem skarmelizowanego miodu staną się gorzkawe. Jeśli chcesz, możesz do każdego pierniczka przed upieczeniem wcisnąć lekko do środka migdał lub po upieczeniu udekorować lukrem lub czekoladą.🙂

Przepis na biały lukier znajdziesz tutaj.

DSCF8256 - Kopia

DSCF8221 - Kopia

2 Comments Add yours

  1. Zapach piekących się pierników – bezcenny : )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s