Bułeczki wiatraczki z serem i pomidorami

DSCF8338 - Kopia

Bułeczki, a może przegryzka… przekąska… Drożdżowe ciasto w połączeniu z mozzarellą, pomidorami, parmezanem…

Delikatne, wyraziste w smaku, pyszne :)…

Bułeczki wiatraczki z serem i pomidorami:

Składniki na 15 wiatraczków:

15 g drożdży
łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka
300 g mąki wiejskiej typ 650
łyżeczka soli
2 łyżki miękkiego masła
130 – 150 g tartej mozzarelli
130 ml koncentratu pomidorowego lub ketchupu
łyżeczka posiekanej bazylii
40 g tartego parmezanu

DSCF8301 - Kopia gg

W misce wymieszaj drożdże i cukier z 90 ml mleka na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Do drugiej, większej miski wsyp mąkę, sól, masło, mozzarellę, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki, wyrób na delikatne, jednolite ciasto. Gotowe do odstawienia będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski nasmarowanej oliwą. Przykryj papierem do pieczenia i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie, wyjmij ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 – 4mm. Przełóż prostokąt na papier do pieczenia. Rozsmaruj koncentrat pomidorowy, posyp bazylią i parmezanem. Zroluj ciasto i zapakuj je w papier. Wsadź do lodówki na około 15 minut. Po wyjęciu z lodówki odpakuj ciasto i pokrój je na plastry o grubości palca. Ułóż wiatraczki na blachach i odstaw na 15 – 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni (poziom środkowy, bez termoobiegu) i piecz przez 18 – 20 minut aż się zarumienią.

DSCF8323 - Kopia

DSCF8344

One Comment Add yours

  1. Domowe ciasto w połączeniu z takimi składnikami jest pyszne : )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s