Ciasteczka cynamonowe

DSCF8404

Przepis idealny, nic dodać, nic ująć. Ciastka są doskonałe. Kruche, delikatne, pudrowe. Bardzo smaczne. Osobiście preferuję je z kawą, mąż z herbatą, a córka ot po prostu takie jakie są🙂. Pierwszy raz zrobiłam je kilka miesięcy temu wraz z moją małą pomocnicą. To naprawdę dziecinnie prosty przepis. Jeśli i Ty masz małego kucharza w domu, to przy tych ciasteczkach będziecie się wspólnie, świetnie bawić. Piekłyśmy je wpatrując się w piekarnik, a później razem zdobiłyśmy czekoladą.

Składniki na dwie duże blachy ciastek cynamonowych:

180 g masła
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
szczypta soli
1 płaska łyżka cynamonu
40 g skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj, wyrób na jednolitą masę. Zagnieć w kulę. Zawinięte w folię spożywczą włóż do lodówki na minimum 15 minut. Przygotuj stolnicę lub blat kuchenny, posyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm. Wytnij z ciasta dowolne kształy foremką. Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Cynamonowe ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni C przez 10 – 12 minut.

Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej, mleczną czekoladą z dodatkiem łyżeczki masła lub zrobić gwiazdeczkom buźki z gorzkiej czekolady.🙂

DSCF8397

DSCF8406

DSCF2013

2 Comments Add yours

  1. magma pisze:

    śliczne gwiazdeczki:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s