Bakaliowy Piernik Dietetyczny z Olejem Rzepakowym

DSCF8514

Piernik – ciasto o wielu obliczach. Z miodem, piwem, utartymi korzeniami… długodojrzewający czy błyskawiczny… z polewą lub lukrem… jednak zawsze to piernik. Dzisiaj proponuję bakaliowy piernik dietetyczny z olejem rzepakowym. Wilgotny, bakaliowy i aromatyczny. Do wypieku użyłam samych zdrowych pyszności: mąki orkiszowej, płatków owsianych, a zamiast cukru dodałam miodu. Tym razem zastosowałam olej rzepakowy zamiast oliwy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto dodać go do piernika, nie tylko uzupełni dietę w niezbędne tłuszcze,ale też nada ciastu wspaniałych walorów smakowych. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje. U nas będzie on obowiązkowym wypiekiem na Święta. Zapraszam:

Składniki:

80g płatków owsianych
40g maki orkiszowej
1 jajko
2 łyżki miodu
100g jogurtu naturalnego
40g płatków migdałowych
30g rodzynek
50g musli owocowego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka kakao
1-2 łyżki przyprawy do piernika
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej

Płatki owsiane zalej gorącą przegotowaną wodą – lekko tak, aby płatki zaledwie nią nasiąknęły. Do miski wsyp mąkę orkiszową, płatki migdałowe, rodzynki oraz musli owocowe, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę, dodaj jajko, olej rzepakowy, miód oraz jogurt naturalny. Płatki owsiane odsącz z nadmiaru wody, a następnie dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj dokładnie. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia tzw „keksówkę” posmaruj olejem rzepakowym i obsyp mąką orkiszową. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut na środkowym poziomie.

DSCF8521

DSCF8520 - Kopia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s