Buchty

Buchty

Delikatne, puszyste, maślane buchty to moja propozycja śniadaniowa. Podczas pieczenia buchty – bułeczki łączą się, tworząc spójne, ale podzielne na kawałki ciasto. Ciasto drożdżowe zyskuje na smaku dzięki aksamitnej mące pszennej oraz cukrowi purowi. Ciasto na buchty spokojnie rośnie całą noc by rano zapachniało w domu jak w najlepszej piekarni. Mniam mniam😉

Składniki na blaszkę o średnicy max 20 – 22cm:

125ml mleka
25g świeżych drożdży
75g cukru pudru
80g miękkiego masła lub margaryny
250g mąki pszennej typu 405
2 żółtka
oraz 2 łyżki masła lub margaryny do obtoczenia bułeczek

60ml mleka podgrzej, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru pudru, wymieszaj i odstaw do spienienia. Resztę mleka podgrzej z masłem lub margaryną (sprawdzone: buchty smakują z margaryną równie pysznie jak z masłem) tak, aby tłuszcz się rozpuścił; dodaj mąkę, żółtka, cukier puder – przemieszaj i dolej zaczyn drożdżowy. Wymieszaj, wyrób. Miskę z ciastem przykryj papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość po około 1 – 2 godzinach, osobiście zostawiam je na całą noc. Wyrośnięte ciasto podziel na około 10 części. Z każdej części zrób kulkę i każdą z tych kulek obtocz w roztopionym maśle lub margarynie.. Kulki ułóż obok siebie w wysmarowanej tłuszczem formie. Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 18 – 22 minut z termoobiegiem na dolnym poziomie.

DSCF8549

DSCF8544 - Kopia

2 Comments Add yours

  1. mmm już czuję ten zapach… Wyglądają super!🙂

    1. dorapiecze pisze:

      Cieszy mnie to bardzo!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s