Smalec wegetariański czyli pyszne smarowidło

DSCF8601 - Kopia

Kilka lat temu oglądając Kuchnię+ natknęłam się na program Atelier Smaku. Choć może nie każdemu program ten przypadłby do gustu… mnie urzekły smaki i przepisy. Dzisiejszy smalec wegetariański jest zainspirowany przepisem Joli & Mirka.

Jejku jak opisać ten smak..? Słodkawy, ziołowy.. pyszna pasta kanapkowa. U mnie z chlebkiem żytnim z własnego wypieku. Zdrowo? Tak! Spróbuj tej pychoty😉

Składniki:

1 cebula
50g jabłka
2 ząbki czosnku
20g masła
natka pietruszki, sół, zioła

Cebulę oraz jabłko obierz, pokrój na drobno. Wrzuć do rondelka, dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku, masło, pół łyżeczki drobno posiekanej pietruszki. Dopraw odrobiną soli, pieprzu, majranku. Wymieszaj. Podduś pod przykryciem. Gdy zawartość garnuszka zmięknie, zdejmij z gazu i zblenduj na w miarę gładką masę. Najlepiej smakuje z chlebem z własnego wypieku. Na zdjęciach jest mój pierwszy upieczony chleb z własnego zakwasu żytniego. Ponieważ uczę się samodzielnie wypiekać chlebek polecę Wam przepisy i porady z blogu http://przepisnachleb.pl/ , dzięki któremu wiele się nauczyłam.

DSCF8596

DSCF8583

6 Comments Add yours

  1. bloger pisze:

    No rewelacja! Ma takie przepisy czekam😉

    1. dorapiecze pisze:

      🙂 będę starać się o więcej takich rewelacji🙂

  2. Bardzo smaczna propozycja! Nie lubię smalcu zwierzęcego, a ten przepis zapowiada się bardzo pysznie:) Chętnie spróbuję! Pozdrawiam ciepło!

    1. dorapiecze pisze:

      Powinnam jednak nazwać ten przepis „pastą śniadaniową”, a może dietetyczną. Super fajnie – dzięki Zakątku Smaku!

  3. Rewelacyjny przepis, ze świeżym pieczywem zniknęło od razu pół bochenka chleba. Mąż prosi o jeszcze…

    1. dorapiecze pisze:

      Serce się cieszy, że Wam smakował jak i nam🙂. Dziękuję!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s