Ciasto z owocami

DSCF8832

Składniki na tortownicę o średnicy około 24cm:

4 żółtka
160 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na budyniową piankę:

4 białka
1 cukier waniliowy
150 ml cukru
100 ml oleju
2 opakowania budyniu waniliowego

oraz:

1-2 szklanki mrożonych owoców lata takich jak maliny, porzeczki, jagody, jeżyny

DSCF8802 - Kopia

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder wsyp do miski, wymieszaj. Dodaj miękkie masło oraz żółtka. Wymieszaj i wyrób ciasto aż stanie się jednolite jednolite. Ciasto zagnieć w kulę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim przygotowaną formę. Z mniejszej części ciasta uformuj wałeczki, z których zrobisz kratkę. A teraz pianka: do wysokiego naczynia wlej białka, ubij na sztywno, stopniowo dosypuj cukry. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj, następnie wsyp budynie i mieszaj aż piankowy krem osiągnie jednolity kolor.

Piankę wlej na ciasto, posyp mrożonymi owocami. Na wierzchu poukładaj wałeczki z ciasta tak, aby utworzyły kratkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 – 55 minut do uzyskania jasnozłotego koloru ciasta.

DSCF8806

2 Comments Add yours

  1. Ciasto wygląda przepysznie ; )

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s