Biało – zielone ciasto tropikalne

Biało zielone ciasto tropikalne

Dziś zaserwuję Wam ciasto dobre na piknik majowy czy upał, ciasto, którego nie trzeba piec, a wystarczy ugotować jak budyń, schłodzić przez noc w lodówce i zajadać.  Zapraszam serdecznie🙂

Składniki:

paczka biszkoptów
990 ml zielonego soku pycholandia
3 budynie śmietankowe
10 łyżek cukru
660 ml śmietanki 30%
200 g wiórków kokosowych
płatki czekoladowe
*opcjonalnie 50 g masła

Na dno tortownicy o średnicy około 23 cm lub blachy 20 x 20 cm wyłóż biszkopty. Do garnka wlej 700 ml soku, dodaj 6 łyżek cukru, następnie zagotuj. Do miseczki wlej resztę soku oraz wymieszaj ją dokładnie wraz z budyniami. Wlej mieszaninę do gotującego soku, energicznie mieszając chwilę pogotuj zieloną masę budyniową. Gotową przelej na warstwę biszkoptów. Wyrównaj z wierzchu.
W drugim garnku zagotuj śmietankę wraz z 4 łyżkami cukru, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Lekko ostudzoną rozłóż równomiernie na zielonej masie. Posyp płatkami czekoladowymi.

Wstaw na minimum 10 godzin do lodówki. Smacznego!🙂

*do masy zielonej możesz dodać masło w trakcie podgrzewania soku; ciasto stanie się bardziej kremowe

DSCF9315 - Kopia

Piknik majowy

3 Comments Add yours

  1. karmel-itka pisze:

    też kiedyś robiłam podobne :]

    1. dorapiecze pisze:

      O jak fajnie, robię kilka wersji tego ciasta. Niedługo wstawię przepis ciasto na kinder bal na bazie soczków.

    2. dorapiecze pisze:

      Moim zdaniem po dodaniu masła smakuje i wygląda jeszcze lepiej….

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s