Kruche babeczki z budyniem

Kruche babeczki z budyniem

„Chap chap, mniam mniam… i zjedzone mamo!” – czyli smakowało. Dziś przedstawiam przepis na kruche babeczki z budyniem. Ciasto łatwo się wyrabia, przygotowanie babeczek nie trwa długo. Smakują jak z najlepszej cukierni.

Składniki na 16 -20 babeczek z budyniem:

300 g mąki krupczatki
190 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka

Składniki na masę budyniową:

1 opakowanie budyniu śmietankowego
400 ml mleka lub wody
4 łyżki cukru
4 łyżki masła lub margaryny
1 żółtko

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło oraz 4 żółtka. Składniki pokrój nożem i dość szybko zagnieć tak, aby ciasto stało się jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie ugotuj budyń. Zagotuj z cukrem mleko lub wodę, proszek budyniowy rozrób zgodnie z wskazówkami producenta, dodaj do niego żółtko i dokładnie wymieszaj. Budyń ugotuj, odstaw do lekkiego ostudzenia, dodaj masło i wymieszaj masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Foremki do babeczek nasmaruj tłuszczem. Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie porcje. Większą wylep foremki następnie na środek nałóż porcję budyniu. Mniejszą porcję rozwałkuj na placek. Ustaw foremki z ciastem i budyniem ściśle obok siebie, następnie nałóż rozwałkowany płat ciasta na wierzch. Aby pozamykać babeczki posłuż się wałkiem do ciasta. Wystarczy „rozwałkować” wierzch babeczek. Wsadź babeczki na około 20 minut do pieca aż nabiorą pięknej złotej barwy.
Po ostudzeniu posyp babeczki cukrem pudrem.

DSCF9115

Piknik majowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s