Truskawkowa kratka

Truskawkowa kratka

Jeśli jeszcze nie piekłeś/piekłaś ciacha z truskawami w tym roku, zachęcam wypróbuj ten przepis😉. Nieskomplikowany pomysł na owocowe ciasto – zapraszam…

Składniki:

2 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
3 duże żółtka lub 2 jajka
1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
około 800 g do 1 kg kg truskawek
6 łyżek cukru
150 g konfitur z jeżyn

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszaj, dodaj zimne masło (margarynę), żółtka jaj (lub 2 całe jajka) oraz jogurt naturalny i pokrój nożem, dalej wyrób ręką aż powstanie jednolita masa. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Umyte truskawki możesz poprzekrawać w połówki. Podziel ciasto na dwie nierówne części: większą wyklej dno formy do tarty, pamiętaj o rant o 2 cm rancie. Wstaw spód do nagrzanego pieca i piecz około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmij, posmaruj konfiturami, ułóż truskawki. Z reszty ciasta uformuj paski , przenieś na ciasto nadając im kształt kratki. Ciasto powinno się dopiekać w piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 180 C aż lekko się zarumieni. Podawaj na gorąco z lodami lub po ostudzeniu oprószone cukrem pudrem. Przyjemnego pieczenia🙂.

DSCF9413 - Kopia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s