Rolada bezowa z malinowym kremem

10487247_668712413209382_8636999117745197085_n

Rolada bezowa z kremem malinowym to wspaniały deser na lato, smakuje wybornie – słodycz bezy kontrastuje z lekko kwaskowymi owocami.

10526174_668712353209388_8629720589050504003_n

Składniki:

4 białka jaj

250 g cukru kryształ

250 -300 ml śmietanki 30%

opcjonalnie do kremu cukier puder

owoce takie jak: maliny (do kremu użyłam około 2 szklanek malin), porzeczki, jagody, truskawki

10517545_668712429876047_3856734619989804450_n

Białka jaj ubij na sztywno, powoli ciągle mieszając dodaj do piany cukier. Gdy składniki się połączą, przełóż piankę na przygotowaną wcześniej dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni C i piecz jeszcze przez kolejne 15 minut. Upieczona beza powinna być rumiana z zewnątrz i miękka w środku. Po upływie tego czasu wyjmij bezę do przestudzenia.

W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij, dodaj maliny, a jeśli zajdzie potrzeba dodaj cukier puder , zmiksuj tak aby powstał jednolity krem.

Ostudzoną bezę ostrożnie oderwij od papieru, przełóż na drugi arkusz. Bezę posmaruj równomiernie kremem, za pomocą papieru zwiń w rulon. Udekoruj preferowanymi owocami.

Rolada jak każda beza najlepsza jest podawana od razu po przygotowaniu. Smacznego :))

Więcej przepisów na bezy znajdziecie tutaj.

Oryginalny przepis znajdziecie na Madame Edith.

10489635_668712816542675_2557496753017339982_n

2 Comments Add yours

  1. magma pisze:

    rewelacyjnie wygląda:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s