Bakłażanowe roladki mięsno – jaglane zapiekane pod beszamelem

DSCF9914

Bakłażanowe roladki z farszem mięsno – jaglanym to danie wyjątkowo smaczne, niezbyt kaloryczne. Stopień trudności przyrządzenia oceniam jako łatwy. Zapiekany bakłażan rozpływa się pod delikatnym beszamelem smacznie komponując się z farszem z mielonej szynki wieprzowej, połączonym tym razem z kaszą jaglaną. Jeśli macie ochotę je przygotować, potrzebne Wam będą takie składniki jak:

125 -150 gram kaszy jaglanej

300 ml wody

2 bakłażany

250 gram szynki mielonej

pół cebuli

1 jajko

1 szklanka mleka

3 łyżki masła

1,5 – 2 łyżek mąki

sól, pieprz, papryka mielona, gałka muszkatołowa

W pierwszej kolejności pokrój wzdłuż na  plastry bakłażana, przełóż do miski, posól każdy plaster (w ten sposób bakłażan pozbędzie się goryczy), przykryj talerzykiem i lekko obciąż.

Zagotuj wodę, osól, na wrzątek wsyp kaszę, dodaj łyżkę masła i gotuj około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kaszę wystudź.

Do miski włóż mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, kaszę jaglaną, dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę mieloną. Wymieszaj, wyrób jak na gołąbki czy kotlety mielone.

Naczynie żaroodporne, natłuść, oprósz mąką. Plastry bakłażana kolejno odsącz z płynu (zgnieć w dłoni). Na każdy plaster nałóż porcję farszu mięsno – jaglanego. Zwiń w roladkę. Roladki układaj kolejno w naczyniu. Przykryj folią i odstaw do lodówki na pół godziny.

DSCF9895

W rondlu ugotuj sos beszamelowy – masło roztop, dodaj mąkę, chwilę poczekaj aż się zasmaży, wlej mleko, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Roztrzep dokładnie. Chwilkę zagotuj.

Po odstaniu w lodówce polej roladki beszamelem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją termoobiegu. Piecz przez 30 – 35 minut.

 DSCF9913

DSCF9912

 

Faszerujemy 2014!

6 Comments Add yours

  1. Milena pisze:

    Wyglądają naprawdę przepysznie! Wyobrażam sobie ten smak, pycha! :))

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie🙂

    1. dorapiecze pisze:

      dziękuję🙂 smakują całkiem nieźle😉. zaproszenie przyjmuję z chęcią :))

  2. Śnieżka pisze:

    Wspaniały przepis! Dziękuję za udział w akcji Faszerujemy 2014!

    1. dorapiecze pisze:

      Naprawdę? Bardzo miło taką pochwałę przeczytać :))

  3. Pysznie wygląda i bardzo pomysłowe danie, pozdrawiam🙂

    1. dorapiecze pisze:

      Dziękuję za słowa uznania🙂 pozdrawiam serdecznie :))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s