Placki z cukinii

10338297_675537689204220_2563562694051839816_n

Usmażyłam naprawdę delikatne placki z cukinii. Zrobiłam je na dwa sposoby – jedne z twarożkiem grani, drugie z serem żółtym. Obie wersje są pyszne. Pierwsza bardziej wilgotna, druga z chrupiącym wierzchem.

1 cukinia – umyta nieobrana

1 szklanka mąki krupczatki

1/2 szklanki kaszy manny

1 jajko

1 szklanka mleka

3-4 plastry sera żółtego lub 200 g twarożku grani

1/2 utartej cebuli

przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie curry, papryka, przyprawa do ziemniaków

Umytą cukinię zetrzyj na tarce jarzynowej, posól i odstaw. Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, kaszę, mleko i wymieszaj. Jeśli wybierzesz opcję z serem, najpierw go drobno pokrój. Dodaj ser żółty lub twarożek grani. Odsącz płyn z cukinii i dodaj ją do ciasta wraz z utartą na papkę cebulą. Dopraw do smaku przyprawami. Smaż na rozgrzanym oleju. Podaj ze śmietaną lub dipem czosnkowym.

996157_691513070929316_9161783268745590902_n

5 Comments Add yours

  1. kulinarna148 pisze:

    Placki wspaniałe, cukinia nie lubię ale gdy występuje w postaci placków uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  2. ladylaurabloq pisze:

    Ja cukinię daję do wszystkiego ,placki super.

    1. dorapiecze pisze:

      O to fajnie. Robię je na kilka sposobów. Zawsze pysznie smakują. Zawsze smak można zmienić dodając inny sos.

  3. przeglądam Twojego bloga i coraz bardziej mi się podoba🙂 chyba zacznę obserwowować, bo nie dam rady wszystkiego teraz przeglądnąć:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s