Zupa krem dyniowo – cebulowa

DSCF0573Mamy jesień, mamy dynię, którą to uwielbiamy na różne sposoby. Właściwie za każdym razem można z niej wykrzesać nowy smak. Dzisiejszy krem dyniowo – cebulowy to wynik fantazji duetu mama i córka. I tak do garnka trafiła cebula, dynia, bulion warzywny… podkręcone sporą ilością cynamonu oraz ostrej papryki tworząc słodko – pikantny smak.

porcja na 2-3 osoby:

około 500 – 700 g dyni

1 – 2 czerwone cebule

 bulion warzywny około 1 litr

olej, masło

cynamon, papryka czerwona ostra, cukier brązowy, pieprz czarny

DSCF0571

W garnku: na rozgrzany olej wrzuciłyśmy posiekane cebule, zeszkliłyśmy, dodałyśmy łyżkę masła, wrzuciłyśmy pokrojoną oraz obraną dynię. Zamieszałyśmy, chwilę podsmażyłyśmy tak, aby smaki się połączyły. Dodałyśmy 2 łyżki cukru, zalałyśmy wszystko wcześniej ugotowanym bulionem warzywnym (możesz użyć kostki rosołowej). Doprawiłyśmy cynamonem, ostrą papryką, pieprzem, przykryłyśmy. Zupa gotowała się aż dynia zaczęła się rozpadać. Jeśli zajdzie potrzeba dopraw przed zblendowaniem – pamiętaj, że zupa powinna mieć słodko – ostry smak, możesz też użyć curry. Smacznego i do następnego wpisu🙂.

Zachęcam do obserwowania bloga oraz polubienia strony na facebook’u🙂.

DSCF0572

Dynia na słodko i słono

4 Comments Add yours

  1. gin pisze:

    Mmm, cudownie słoneczna i rozgrzewająca, pycha!

    1. dorapiecze pisze:

      Jak milo to czytać🙂.

  2. A ja właśnie szukam pomysłu jaki by tu zrobić krem w połączeniu z dynią, bo samym dyniowym się już przejadłam :p Twój przepis bardzo mi się spodobał😉

    1. dorapiecze pisze:

      To bardzo się cieszę :)! Dynia to całkiem wdzięczny słodko- słony smak. Wczoraj ugotowałam krem na bazie łososia wędzonego.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s