Łosoś pieczony z sosem dyniowym

DSCF0770

Król ryb i królowa jesieni spotkali się na talerzu. On upieczony – ona ugotowana. On wyraźnie ziołowy – ona korzenna. Oboje nabrali smaku i aromatu, oboje przybrali barw jesieni. Zapraszam na duet Łosoś & Dynia.

Łososia dostałam całego. Z głowy, płetw i szkieletu ugotowałam wywar ale to osobna bajka. Dziś pieczemy filet w całości, najlepiej w rękawie lub torebce przeznaczonej do pieczenia ryb.

Filet (osuszony papierem, ze skórą, pozbawiony ości) natrzyj mieszanką przypraw: solą, pieprzem białym, papryką słodką, koprem, czosnkiem, kolendrą oraz cebulą (ząbek czosnku wyciśnij, odrobinę cebuli zetrzyj na tarce, koperek drobniutko posiekaj). Filet skropl oliwą i włóż do torebki. Piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Do przygotowania sosu potrzebna będzie dynia, cebula, mleko, imbir, papryka ostra. Około połowę cebuli zeszklij na oliwie, dodaj 200 g dyni ( umytej, obranej, pozbawionej pestek oraz pokrojonej w kostkę), lekko posól, podlej mlekiem ( nich zakryje dynię) dodaj imbir i paprykę do smaku. Gdy dynia zacznie się rozpadać całość zblenduj. Jeśli zajdzie potrzeba rozcieńcz sos mlekiem i dopraw.

Upieczony filet podziel na porcje, podaj polanego sosem.

DSCF0777

DSCF0764

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s