Zupa dyniowa

DSCF0711

Dnia to warzywo doskonałe. Jej wszechstronne zastosowanie oraz walory smakowe doceniam w mojej kuchni. W tym roku najbardziej przypadły mi do gustu zupy. Są łatwe w przygotowaniu, mało pracochłonne za to bardzo smaczne i wyjątkowo rozgrzewające. Uniwersalny smak dyni idealnie komponuje się z imbirem i chili cayenne. Dla urozmaicenia smaku do zupy dodamy mleko. I tak stworzymy kremowo – korzenno – ostrą zupę dyniową, tym razem płynną, podaną z prażonymi orzechami włoskimi. Zaczynamy:

w garnku gotujemy wywar z 4 niedużych marchewek, małego selera oraz pietruszki, doprawiony pieprzem czarnym ziarnistym, zielem angielskim oraz liściem laurowym wraz z solą (na około 650 ml wody). W drugim garnku podsmażamy na maśle (około 2 łyżki) jednego pokrojonego w talarki pora oraz pół pokrojonej drobno cebuli. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię około 500 gram, mieszamy i zalewamy mlekiem (około 500 ml). Gdy warzywa zmiękną, podlewamy „zaczyn dyniowy” otrzymanym wywarem, mieszamy. Całość blendujemy gdy dynia wyraźnie zmięknie. Doprawiamy do smaku imbirem, chili, solą. Zupę podajemy z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

DSCF0715

Chciałabym Was zachęcić do wzięcia udziału w akcji Adoptuj Pszczołę, która ma na celu zebranie środków na odnowienie populacji pszczół w Przyczynie, gdzie w ciągu jednej nocy – z 4 na 5 października – umarło ponad 2 miliony pszczół. Jest to prawdziwa katastrofa dla środowiska, pszczelarzy oraz rolników, którzy bez zapylania przez pszczoły nie będą mieli plonów – a tym samym owoców, warzyw czy ziół. Pamiętaj, że 1/3 tego, co trafia na nasze stoły zawdzięczamy właśnie pszczołom. Bez nich nie byłoby np. dyni, cukinii, pomidorów, wielu ziół, orzechów czy olejów.
Więcej informacji o akcji możesz znaleźć na www.adoptujpszczole.pl

header-logo

Zdrowe Halloween

One Comment Add yours

  1. gin pisze:

    Mmm, pysznie wygląda ta zupka🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s