Ciasteczka „dynia Halloween”

DSCF0842

Tegoroczna propozycja na Halloween to lukrowane kruche ciasteczka i choć przypominają dynię to smakują… orzechowo. Przepis niezbyt pracochłonny. Do przygotowania lukru będzie potrzebny pomarańczowy barwnik spożywczy, a ogonka – zielony. Jeśli nie lubisz orzechów, a pomysł na ciasteczka – dynie Ci się podoba, skorzystaj z przepisu na paluchy wiedźmy.

2 szklanki mąki krupczatki, 1 szklanka drobno zmielonych orzechów (lakowych lub włoskich), kostka mała lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 żółtko (można pominąć) zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na małe porcje, z których formujemy kulki. Każda z kulek lekko spłaszczamy, za pomocą tępej krawędzi noża formujemy rowki ( wygląd obranej mandarynki ). Do jednej z przygotowanych kulek dodajemy zielony barwnik spożywczy (wyrabiamy na jednolity kolor), powstaną z niej ogonki – wystarczy uformować mini wałeczki z ciasta, następnie delikatnie przymocowujemy do dyń. Ciasteczka przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w 200 C przez około 16-17 minut.

Przygotowujemy lukier z jednego białka, jednej szklanki cukru pudru oraz kilku kropli z soku z cytryny wraz z pomarańczowym barwnikiem spożywczym (wszystkie składniki dokładnie ubijamy/mieszamy mikserem).

Wystudzone ciastka lukrujemy, odstawiamy do wysuszenia. Gotowe🙂

DSCF0872

DSCF0879

4 Comments Add yours

  1. gin pisze:

    Wyglądają rewelacyjnie🙂

    1. Dorota pisze:

      Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu :)!

  2. Dyńki boskie ! Chyba zrobię podobne w przyszłym roku🙂

    1. Dorota pisze:

      O super! polecam się🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s