Palce Mortycji

DSCF0898

Mortycja postać z „Rodziny Adamsów”, to nader charakterystyczny element Halloween. Poniżej znajdziecie przepis na ciastka typu Halloween, które nazwałam Palce Mortycji. Zapraszam🙂

1,5 szklanki mąki krupczatki
120g masła
1 żółtko
1 słuszna łyżka śmietany 12%
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki cukru pudru
płatki migdałowe

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na mniejsze porcje, z których tworzymy wałeczki, nadajemy kształt palca, lekko dociskając przyklejamy płatek migdałowy delikatnie wsuwając go w wał paznokciowy😉 – posłuży jako paznokieć. Uformowane ostatecznie palce Mortycji przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w 200 C przez około 15-17 minut. Po tym czasie wyciągamy z ciastka z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu można zacząć dekorację. W tym celu użyj gotowych barwników w pisakach – dostępne w sklepach spożywczych lub użyj do dekoracji zabarwionego lukru.

Aby przygotować lukier potrzebne będzie białko jaja, szklanka cukru pudru, do smaku kilka kropli soku z cytryny lub ekstraktu z wanilii. Wszystko razem miksujemy do uzyskania białego koloru.

Krótko o charakteryzacji:

Żeby otrzymać kolor skrzepłej krwi połącz barwnik czerwony z niebieskim lub błękitnym w stosunku 4:1, następnie wymieszać go z lukrem.

Paznokcie malujemy na czerwono. Tu wystarczy zmieszać biały lukier z czerwonym barwnikiem.

Uwaga: lukier stosunkowo szybko zastyga.

DSCF0933

One Comment Add yours

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s