Pierniczki kościotrupy

DSCF0822

Lukrowane pierniczki nie muszą wiązać się wyłącznie z zimą. Wystarczy upiec piernikowego chłopca, udekorować lukrem nadając mu wygląd kościotrupa i gotowe.

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki płynnego miodu

jajko

pół szklanki cukru pudru

łyżka masła

pół łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżeczce letniej wody

łyżka przyprawy korzennej

Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy , gdy składniki będą jednolite i płynne dodajemy jajko, przesianą przez sito, mąkę, przyprawę korzenną oraz rozpuszczoną sodę. Całość wyrabiamy przez 10 minut robotem kuchennym lub mikserem. Przygotowanie ciasto odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy kształt piernikowego chłopca, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, pieczemy przez 10 – 12 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku.

Gdy pierniczki będą się studzić mieszamy jedno białko, jedną szklankę cukru pudru, kilka kropli soku z pomarańczy lub cytryny na biały lukier. Ostudzone ciastka dekorujemy na kształt truposza – kościotrupa. Odstawiamy do zastygnięcia.

Pierniczki zdobiłam za pomocą wykałaczki. Jeśli nie przepadasz, możesz wykorzystać przepis na paluchy wiedźmy lub ciasteczka cynamonowe.

DSCF0827

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s